Notes de premsa

Conversa amb el periodista Ramon Francàs

La DO Catalunya marida les activitats de l’Arnette Surfcity Festival

Aquest dissabte 25 de març torna a Barcelona l’Arnette Surfcity Festival, el festival de cultura contemporània del surf, que fusiona conceptes d’entrada tan antagònics com a Surf i Ciutat. Aquesta tercera edició del festival regressa a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats (carrer de Sant Adrià, 20), i els vins de la Denominació d’Origen Catalunya tornaran a ser presents un any més per maridar les diferents activitats de la jornada.

La gran novetat d’enguany és que, per primera vegada, el festival disposarà d’un espai a la zona exterior del recinte d’accés gratuït al públic, i a on els assistents podran trobar una selecció de la millor música, food trucks, instal·lacions artístiques i, també, els vins de la DO Catalunya.

Set bandes de música electrònica, rock i psicodèlia posaran banda sonora al festival durant més de 8 hores de música ininterrompuda, metre que a la sala principal del festival es podrà visitar l’Exposició Internacional d’Art contemporani de Surf We are antonymus, on participaran més de 40 artistes de tot el món.

Aquesta cita s’afegeix a l’agenda cultura de la DO Catalunya, que busca així continuar fent difusió de la cultura vitivinícola del país, alhora que es consoliden les accions per arribar al segment de consumidor més jove, adaptant-se a les noves maneres que tenen els joves de viure i d’entendre el temps lliure i la cultura.

Barcelona, 23 de març de 2017

La DO Catalunya continua la seva gira amb les empreses culturals catalanes

La col·laboració de la Denominació d’Origen Catalunya i la plataforma Catalan Arts de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) arribarà en les properes setmanes fins a França gràcies al festival de jazz i músiques del món Babel Med Music, i la fira audiovisual MIPTV. A finals d’aquest mes tindrà lloc també la 28a edició de La Mostra, la fira de teatre infantil i juvenil d’Igualada, on també seran presents els vins de la DO Catalunya.

Babel Med Music, del 16 al 18 de març

El festival musical Babel Med Music, que se celebra a Marsella, és un punt de trobada per tot el sector musical del jazz i les músiques del món. El fòrum acull prop de 2.000 professionals internacionals dels 5 continents entre programadors, productors, artistes, mitjans de comunicació… El dissabte 18 de març, els vins de la DO Catalunya seran presents a un dels actes de networking que es porten a terme al voltant del festival, i que serveixen per establir xarxes entre les estructures de la indústria de la música i els actors culturals.

La Mostra, del 30 de març al 2 d’abril

A finals de mes serà el torn de les arts escèniques de la mà de La Mostra d’Igualada, la fira de teatre infantil i juvenil on tenen cabuda tots els gèneres escènics, des del teatre i la màgica, fins al circ, la dansa, les titelles… La Mostra és la fira de referència d’aquest sector a Catalunya, un aparador que reuneix al voltant de 36.000 espectadors i 700 professionals del sector, i que gaudeix d’un espai de negoci i intercanvi per als professionals, La Llotja. La DO Catalunya serà l’encarregada d’amenitzar la inauguració d’aquesta llotja professional el dijous 30 de març.

MIPTV, del 3 al 6 d’abril

Ja entrats al mes d’abril, la DO Catalunya es traslladarà fins a Cannes per acompanyar a les empreses audiovisuals catalanes presents al mercat MIPTV en un cocktail de presentació que tindrà lloc el dia d’inauguració de la fira. MIPTV és l’esdeveniment de trobada per al mercat global de la televisió i els continguts audiovisuals. Un fòrum per establir xarxes i descobrir les tendències de la indústria de la televisió, el cinema, la producció i la distribució.

Sobre el projecte

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), sota el paraigua de Catalan Arts, el portal de les indústries culturals catalanes, amb una important xarxa d’oficines a Europa amb seus a Berlín, Brussel·les, Londres i París, treballa per potenciar la representació de les empreses culturals catalanes a fires i esdeveniments internacionals per promocionar els projectes relacionats amb el món de la cultura. La DO Catalunya hi és present en aquestes trobades per tal d’acompanyar als agents culturals i maridar les seves propostes artístiques amb els seus vins.

La Denominació d’Origen Catalunya sempre ha estat una ferma defensora de la cultura. Amb campanyes com La DO Catalunya Surt a Escena ha promocionat el teatre, la música o els llibres amb la premissa que el vi és cultura. Amb aquesta col·laboració es busca continuar fent difusió de la cultura vitivinícola del país alhora que es mariden altres manifestacions culturals i artístiques.

Barcelona, 16 de març de 2017

Nou cicle de maridatges de la DO Catalunya al TNC

La Denominació d’Origen Catalunya posa en marxa aquesta setmana un nou cicle de maridatges en col·laboració amb el Teatre Nacional de Catalunya. La primera trobada tindrà lloc aquest mateix dijous dia 9 de març amb motiu de la setmana de la dona, i girarà al voltant de l’obra La senyora Florentina i el seu amor Homer, una peça teatral de Mercè Rodoreda dirigida per Sergi Belbel, i que es representa actualment a la Sala Gran del TNC.

L’obra gira al voltant de 4 dones, i és una celebració de la independència femenina a la Barcelona de principis del segle XX. Amb aquests paràmetres es construirà un maridatge teatral, amb els vins de la DO Catalunya, acompanyats d’unes tapes d’autor especialment triades per a l’ocasió. Un tast harmonitzat en que es buscarà involucrar tots els sentits per atraure el públic que hi participi.

La DO Catalunya afegeix així una nova activitat a la seva agenda cultural, que se suma al cicle d’activitats que s’estan portant a terme juntament amb l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i la seva plataforma Catalan Arts per promocionar els projectes relacionats amb les empreses culturals catalanes a fires internacionals.

La Denominació d’Origen Catalunya sempre ha estat una ferma defensora de la cultura. Amb campanyes com La DO Catalunya Surt a Escena ha promocionat el teatre, la música o els llibres amb la premissa que el vi és cultura. Amb aquestes nous maridatges es busca continuar fent difusió de la cultura vitivinícola del país alhora que es dóna suport a altres manifestacions culturals i artístiques.

Barcelona, 7 de març de 2017

La DO Catalunya col·labora amb la Fira Feten i la plataforma 4YFN del Mobile World Capital

La Denominació d’Origen Catalunya, en la seva col·laboració amb l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i la seva plataforma Catalan Arts, el portal de les indústries culturals catalanes, arriba aquest mes de febrer fins a Gijón amb FETEN, la Feria Europea de Artes Escénicas para Niños y Niñas, que comença aquest proper diumenge dia 12. A finals de mes serà el torn de la tecnologia gràcies a 4YFN, la plataforma de negocis per a startups del Mobile World Capital.

Feten, del 12 al 17 de febrer

Feten és el principal mercat estatal especialitzat en les arts escèniques per a públic infantil i juvenil. Se celebra a Gijón des del 1991, amb presència de companyies tant nacionals com internacionals. Enguany està prevista la participació d’un total de 77 companyies de les quals 17 seran companyies catalanes. Dintre del programa d’activitats per als professionals, la Mostra d’Igualada presentarà les seves novetats i la programació d’enguany. L’acte, que tindrà lloc el dia 14, se celebrarà a l’hotel Begoña i comptarà amb els vins de la Denominació d’Origen Catalunya.

4YFN, 27 de febrer al 2 de març
Un any més, Barcelona tornarà a ser el punt de referència mundial de les tecnologies i els negocis mòbils gràcies al Mobile World Congress. Durant les dates d’aquesta fira internacional, la fundació Mobile World Capital Barcelona organitza per quart any consecutiu el 4YFN (Four Years From Now), un esdeveniment que promou el llançament de startups, i que enguany preveu l’assistència de 20.000 persones de tot el món. Els vins de la DO Catalunya seran presents per acompanyar a les empreses tecnològiques catalanes del sector de la tecnologia mòbil.
Sobre el projecte

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), sota el paraigua de Catalan Arts, amb una important xarxa d’oficines a Europa amb seus a Berlín, Brussel·les, Londres i París, treballa per potenciar la representació de les empreses culturals catalanes a fires i esdeveniments internacionals per promocionar els projectes relacionats amb el món de la cultura. La DO Catalunya hi és present en aquestes trobades per tal d’acompanyar als agents culturals i maridar les seves propostes artístiques amb els seus vins.

La Denominació d’Origen Catalunya sempre ha estat una ferma defensora de la cultura. Amb campanyes com La DO Catalunya Surt a Escena ha promocionat el teatre, la música o els llibres amb la premissa que el vi és cultura. Amb aquesta nova col·laboració es busca continuar fent difusió de la cultura vitivinícola del país alhora que es mariden altres manifestacions culturals i artístiques.

Barcelona, 10 de febrer de 2017

Parlem amb Kike Piñeiro i Eloy Cancela, xefs del restaurant A Horta do Obradoiro

Kike Piñeiro i Eloy Cancela, responsables del restaurant A Horta do Obradoiro (Santiago de Compostela), van ser els encarregats d’harmonitzar gastronòmicament els vins de la DO Catalunya a la darrera edició d’Enofusión. Amb una proposta conjunta que buscava la unió entre el Mediterrani i l’Atlàntic, les seves tapes, amb el peix com a principal protagonista, van servir per maridar 5 referències de la DO Catalunya, seleccionades d’acord als plats. Ells són els protagonistes del mes a la secció Parlem amb del web de la DO Catalunya.

Poc més d’un any fa que Kike Piñeiro i Eloy Cancela van obrir les portes del restaurant. “A Horta neix d’una amistat. Tots dos anàvem per camins separats i un dia vam coincidir cuinant i vam veure que teníem possibilitats de fer alguna cosa junts perquè compartíem les mateixes inquietuds”. La cuina d’A Horta és una cuina basada en el producte natural i Atlàntic. A més d’una elaboració molt cuidada, un dels seus punts característics és la presentació, aprofitant en molts casos el propi producte per fer-ho: “No hi ha plat que iguali la sensació de tocar el que ha estat prèviament a l’Atlàntic, com pot ser una petxina de vieira o un eriçó de mar”.

A Horta d’Obradoiro està situat molt a prop de la Catedral de Santiago, en una casa del S. XVII que va pertànyer als músics de la Catedral i que és part de la màgia del restaurant: “Cuinar entre parets amb tanta història és un privilegi”, afirma Piñeiro.

La secció Parlem amb del web de la DO Catalunya recull converses amb convidats de perfil divers per donar una mirada pròpia i molt particular sobre el món del vi. Un espai per a la reflexió i el debat pel que han passat des de Josep ‘Pitu’ Roca d’El Celler de Can Roca, al vinyetista Manel Fontdevila, l’actriu i cantant Aida Oset o el periodista Xavier Graset entre d’altres.
Barcelona, 7 de febrer de 2017

Més de 60 restaurants sol·liciten entrar al col·lectiu A taula, vi català impulsat per la DO Catalunya

• La campanya busca reconèixer la divulgació del vi de proximitat amb DO que duen a terme els restauradors.
• La iniciativa destaca la prescripció de restaurants de tot tipus, amb un especial èmfasi en els restaurants de proximitat que ofereixen vins catalans amb els seus menús diaris.

Poques setmanes després d’haver llançat la campanya A taula, vi català, més de 60 restaurants han sol·licitat formar-hi part. Del total de candidatures presentades, de les quals encara hi ha un nombre important en avaluació, gairebé el 60% compleixen els requisits d’una campanya que destaca el paper de restaurants familiars i de proximitat en la seva divulgació d’una copa de vi català a la taula de cada dia.

Així doncs, la Denominació d’Origen Catalunya ha aconseguit sumar al projecte a més de 30 restaurants de les tres categories a les que va dirigida la iniciativa, entre ells els populars restaurants Sant Pau, de Carme Ruscalleda, el Villa Retiro, de Fran López o el Semproniana de l’Ada Parellada.

Els restaurants que s’han sumat al projecte llueixen ja el distintiu que els identifica com a espai amb una especial atenció pels vins catalans. D’aquesta manera es pretén donar resposta als consumidors que cada vegada mostren més interès pels productes de proximitat al temps que reconèixer la tasca de prescripció dels vins catalans que fan molts dels restaurants del territori, amb un especial interès per Barcelona i la seva àrea metropolitana, on s’ha detectat tradicionalment una menor presència de vins de les DO catalanes.

Requisits per unir-se al col·lectiu

Els requisits per formar-ne part del col·lectiu (es poden consultar al web de la DO Catalunya) estan subjectes a les cartes de vi dels locals, per als quals la iniciativa preveu tres categories: Categoria A, que inclouria aquells restaurants amb un preu mig del cobert per sobre dels 40€; la Categoria B, amb un preu mig d’entre 20 i 40€; i la Categoria C, aquells que estan per sota dels 20€.

Les condicions i el nivell d’exigència per a cada restaurant varia en funció de la categoria a la qual pertanyin. Així, aquells que formen part de la Categoria A, han de tenir a la seva carta de vins un mínim de 6 denominacions d’origen catalanes, a més d’un mínim de 3 referències DO Catalunya. Pel que fa a la Categoria B, han de ser mínim 5 denominacions d’origen catalanes i 2 referències DO Catalunya, mentre que els de la C han de comptar amb una referència DO Catalunya i un 50% dels seus vins amb denominació d’origen catalana.

La Denominació d’Origen Catalunya, com a la DO catalana més gran actualment, amb més de 200 cellers i 60 milions d’ampolles comercialitzades l’any, se suma amb aquest projecte a altres iniciatives del sector que treballen per a la difusió del vi català, com ara els Premis Cartaví, que premien les millors cartes de vins catalans als restaurants del territori.

Barcelona, 30 de gener de 2017

Mediterrani i atlàntic units a Enofusión 2017 de la mà de la DO Catalunya i Kike Piñeiro

La Denominació d’Origen Catalunya torna a Enofusión, el Congrés Internacional del Vi, que enguany celebra la seva setena edició durant els dies 23, 24 i 25 de gener, al Palacio Municipal de Congresos de Madrid en el marc del cim gastronòmic Madrid Fusión. L’activitat principal buscarà la unió entre el Mediterrani i l’Atlàntic mitjançant les tapes del xef gallec Kike Piñeiro, guardonat amb una Estrella Michelin pel seu restaurant A Horta d’Obradoiro (Santiago de Compostela) i els vins de la DO Catalunya.

El tast harmonitzat tindrà lloc dimarts 24 a les 15h, i es podran tastar fins a 5 referències de la DO Catalunya, elaborades amb varietats mediterrànies i autòctones: 2 blancs, un rosat, un negre i un blanc d’agulla per les postres. Pel que fa a la cuina, Kike Piñeiro preparà 5 tapes al més pur estil atlàntic i amb el peix com a principal protagonista.

La DO Catalunya estarà present als tres espais destacats a Enofusión: l’EnoBar, amb una barra on es podran tastar diverses referències; Expobodegas, amb un espai divulgatiu per donar a conèixer el Consell Regulador; i El Centro del Vino, l’espai preparat pels tastos tècnics i les degustacions, i on se celebrarà el tast harmonitzat amb la cuina de Kike Piñeiro.

Aquesta activitat s’emmarca dins la campanya de la Denominació d’Origen Catalunya, DO Cat al plat, amb la qual es vol posar en valor i promoure el patrimoni agroalimentari i gastronòmic català, del qual el vi és part fonamental.

Barcelona, 19 de gener de 2017

L’entrevista amb el periodista Xavier Graset a la secció Parlem amb del web de la DO Catalunya

“SÓC UN MILITANT DEL VI CATALÀ”
El periodista Xavier Graset protagonitza aquest mes la secció Parlem Amb del web de la Denominació d’Origen Catalunya. El director i presentador del programa Més 324, al canal informatiu 3/24, és un apassionat del món del vi a més d’un gran defensor dels vins catalans: “Sóc un gran amant dels vins de tot el món. He begut vi de totes les DDOO del món perquè m’agrada tenir un paladar ric. Però de fa un seguit d’anys que faig militància pel vi català. Els consumidors som els primers motors del vi català”.

En Graset té una estreta relació amb el món del vi des de ben petit, quan ja anava a veremar amb el seu pare, que tenia una mica de vinya, de la qual encara en conserva algun cep amb moscatell. “M’aficiono al vi com m’aficiono al pa i a l’oli. Són els productes que hi ha hagut sempre omnipresents a casa. El vi és un senyal d’identitat meu”.

Aquesta idea d’identitat està molt present en el seu discurs envers el món del vi, i és que en Graset considera que el sector del vi és molt important “perquè dóna identitat a un país”. És per aquest motiu que reivindica la recuperació de “l’autoestima cap al vi català” i la creació d’espais que facilitin l’oportunitat d’anar-los descobrint.

La secció Parlem amb del web de la DO Catalunya recull converses amb convidats de perfil divers per donar una mirada pròpia i molt particular sobre el món del vi. Un espai per a la reflexió i el debat pel que han passat des de Josep ‘Pitu’ Roca d’El Celler de Can Roca, al reconegut Mag Lari, el vinyetista Manel Fontdevila o l’actriu i cantant Aida Oset, entre d’altres.
Barcelona, 17 de gener de 2017

La DO Catalunya present a MadFeria i a la International Kulturbörse Freiburg

La Denominació d’Origen Catalunya continua apostant per la cultura catalana i la seva difusió arreu del món. En el marc de la campanya de col·laboració que la DO Catalunya i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) vam establir fa uns mesos, i que va portar els vins de la DO fins al WOMEX, la fira internacional de músiques del món que se celebra a Santiago de Compostela, ara és el torn de Madrid i Freiburg (Alemanya).
MADferia, 17 de gener

MADferia és la fira d’arts escèniques que se celebra anualment a Madrid durant el mes de gener, i que aquest any tindrà lloc del 17 al 20 de gener. Enguany hi actuaran tres companyies catalanes, entre elles la d’en Guillem Albà, que serà l’espectacle encarregat d’inaugurar oficialment la cita. Els vins de la DO Catalunya seran els encarregats de maridar el tret inaugural d’aquesta trobada, considerada com el mercat estatal de referència en l’àmbit de les arts escèniques, així com una excel·lent plataforma i espai de reflexió del sector, amb més de 300 professionals acreditats.
International Kulturbörse Freiburg, del 22 al 25 de gener

Més de 180 actuacions en viu de teatre, cabaret, música, dansa… componen aquesta trobada, una fira d’arts escèniques i música en la qual participaran 21 empreses catalanes, i a on hi haurà 11 aparadors de companyies catalanes i un estand propi de Catalunya Creativa (Creative Catalonia), el portal de les indústries culturals catalanes que dóna suport a la promoció a l’estranger de projectes professionals catalans. També els vins de la DO Catalunya tindran la seva representació en aquest estand, i serviran per acompanyar a tots els artistes, així com a tots aquells promotors, productors i experts del món de l’espectacle que passaran per aquesta fira, una cita que durant la seva edició del 2016 va comptar amb 4.500 visitants entre professionals i públic final.

Sobre el projecte

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), sota el paraigua de Catalunya Creativa (Creative Catalonia), amb una important xarxa d’oficines a Europa, amb seus a Berlín, Brussel·les, Londres i París, treballa per potenciar la representació de les empreses culturals catalanes a fires i esdeveniments internacionals per promocionar els projectes relacionats amb el món de la cultura. La DO Catalunya hi és present en aquestes trobades per tal d’acompanyar als agents culturals i maridar les seves propostes artístiques amb els seus vins.

La Denominació d’Origen Catalunya sempre ha estat una ferma defensora de la cultura. Amb campanyes com La DO Catalunya Surt a Escena ha promocionat el teatre, la música o els llibres amb la premissa que el vi és cultura. Amb aquesta nova col·laboració es busca continuar fent difusió de la cultura vitivinícola del país alhora que es mariden altres manifestacions culturals i artístiques.

Barcelona, 13 de gener de 2017

Entrevista amb l’actriu i cantant Aida Oset a la secció Parlem amb…

La secció Parlem Amb del web de la Denominació d’Origen Catalunya presenta aquest mes una entrevista amb l’actriu i cantant Aida Oset. Coneguda pel gran públic gràcies a la sèrie El Cor de la Ciutat, i més recentment per la seva participació en l’exitosa Cites, l’Aida es troba actualment entre el repartiment del musical Molt soroll per no res, que dirigeix l’Àngel Llàcer al Teatre Nacional de Catalunya.
A l’entrevista, l’Aida explica la seva vinculació amb el món del vi, una relació que va néixer fa molts anys gràcies a l’afició dels seus pares, que fins i tot vam muntar una petita bodega a casa a on feien col·lecció dels seus vins preferits. Per a ella, el vi està molt lligat a l’art i la cultura: “Els petits moments de plaer me’ls intento permetre. Vinculo molt el vi a un bon sopar però també a un bon disc. Allò d’estar sola a casa, al vespre, que ja no he de fer res més: copa de vi i un bon disc. És fantàstic!”
I és que la música és una altra de les passions de l’Aida Oset, que està a punt de treure nou disc amb el seu grup Nuu, un conjunt de pop electrònic a on comparteix escenari amb Guillem Llotje. Pel que fa al teatre, a finals de gener estrenarà també nou projecte al Teatre Akadèmia interpretant No exit, una versió de l’obra A porta tancada de Jean-Paul Sartre.
La secció Parlem amb del web de la DO Catalunya recull converses amb convidats de perfil divers per donar una mirada pròpia i molt particular sobre el món del vi. Un espai per a la reflexió i el debat pel que han passat des de Josep ‘Pitu’ Roca d’El Celler de Can Roca, al reconegut Mag Lari, el poeta Josep Pedrals o el vinyetista Manel Fontdevila, entre d’altres.
Barcelona, 20 de desembre de 2016

La DO Catalunya engega la campanya A Taula, Vi Català

La Denominació d’Origen Catalunya posa en marxa una nova campanya amb l’objectiu de reconèixer la tasca de prescripció dels vins catalans que fan molts dels restaurants del territori. Sota el lema A Taula, Vi Català, la DO pretén reunir tot un col·lectiu de restaurants que aposten pel vi català, amb un especial interès pels grans municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, on es detecta una menor presència de vins catalans. L’objectiu final és donar resposta als consumidors que cada vegada mostren més interès pels productes de proximitat.

Els restaurants que formen part del col·lectiu reben un distintiu que els permet ser identificats pels consumidors com a espai amb una especial atenció pels vins catalans, a més d’un conjunt de materials per al correcte servei dels vins. Els requisits per formar-ne part del col·lectiu (es poden consultar al web de la DO Catalunya) estan subjectes, principalment, a les cartes de vi dels locals, per a les que la iniciativa preveu tres categories: Categoria A, que inclouria aquells restaurants amb un preu mig del cobert per sobre dels 40€; la Categoria B, amb un preu mig d’entre 20 i 40€; i la Categoria C, aquells que estan per sota dels 20€.

Les condicions i el nivell d’exigència per a cada restaurant variarà en funció de la categoria a la qual pertanyin. Així, aquells que formin part de la Categoria A, hauran de tenir a la seva carta de vins un mínim de 6 denominacions d’origen catalanes, a més d’un mínim de 3 referències DO Catalunya. Pel que fa a la Categoria B, hauran de ser mínim 5 denominacions d’origen catalanes i 2 referències DO Catalunya, mentre que els de la C hauran de comptar amb una referència DO Catalunya i un 50% dels seus vins amb denominació d’origen catalana.

La Denominació d’Origen Catalunya, com a la DO catalana més gran actualment, amb més de 200 cellers i 60 milions d’ampolles comercialitzades l’any, posa en marxa aquest projecte per sumar-se a altres iniciatives que treballen per la difusió del vi català, com ara els Premis Cartaví, que premien les millors cartes de vins catalans als restaurants del territori.
Barcelona, 1 de desembre de 2016

Bohèmia, de David Morancho, posa el punt final a la temporada de Vinòmics

Avui es publica al web de la Denominació d’Origen Catalunya el darrer capítol de la sèrie Vinòmics. Es tracta d’una delicada història amb aires francesos del prestigiós dibuixant David Morancho. Bohèmia és la història de l’Anna Mir i la seva passió, la pintura, una passió que acabarà compartint amb els Mallol, una família de viticultors que l’ajudaran a recuperar l’alegria.

David Morancho va començar la seva carrera artística ben jove. Amb només 17 anys ja publicava a revistes com Zipi Zape i Super Lopez. Ha publicat diversos còmic-books amb guions de Martín Pardo com Eclipse, Mal Chance o Red Mantis, aquest últim als EEUU. Durant anys ha treballat a diverses agències de publicitat i il·lustrant llibres de text en format digital i paper. Actualment la seva carrera professional està centrada en el món del còmic amb la seva exitosa obra Sara Lone, una saga d’aventures ambientada a finals dels anys 50 a Nord Amèrica, que barreja el gènere negre amb l’aventura històrica.

Aquest Vinòmic posa punt final a una temporada que ha tingut un gran èxit d’acollida entre el públic, tant pel que fa als amants del vi com entre els seguidors del món del còmic. Un projecte que ha assolit els seus objectius gràcies a la qualitat de les 7 històries que han conformat la sèrie, obra d’artistes de renom que han fet gran un projecte destinat a promoure el món del vi a través del còmic, una disciplina artística tradicionalment poc utilitzada pel sector vitivinícola del nostre país.

Ara que tots els Vinòmics estan ja disponibles al web de la DO Catalunya, el projecte continua el seu camí. Després d’haver viatjat a l’Enofestival el passat mes d’octubre, aquest divendres serà present al VI Foro de Turismo Enogastronómico que se celebra a Laguardia (Rioja Alabesa). Sole G. Insua, responsable de comunicació de la DO Catalunya, participarà en una taula rodona organitzada per debatre sobre la relació entre els joves i el vi, i conèixer diverses accions que s’estan portant a terme per tal d’arribar aquest segment de consumidor.
Barcelona, 17 de novembre de 2016

La DO Catalunya torna a col·laborar amb el Zoom Festival

  • La DO tornarà a fer entrega del Premi Zoom Festival a la Millor TV Movie Catalana 2016
  • Els vins de la Denominació d’Origen Catalunya maridarn moltes de les activitats organitzades des del Festival i estaran presents tant a la cerimònia inaugural com a la gala de cloenda del Festival

Per tercer any consecutiu, la Denominació d’Origen Catalunya se suma a la promoció del cinema i la cultura de la mà del Zoom Festival, el festival internacional de ficció per a televisió, que enguany se celebrarà del 22 al 27 de novembre a Igualada.
Aquesta 14a edició del festival compta, entre altres novetats, amb Zoom Experience, un nou espai que inclou propostes culturals al voltant de la música, la gastronomia, el vi i la literatura. Noves experiències que es portaran a terme les setmanes prèvies al festival i en les que la DO Catalunya hi serà molt present.
Aquest mateix dijous dia 10 (20h) a l’Acústic Taverna de l’Ateneu Igualadí, els vins de la DO Catalunya acompanyaran una trobada amb membres de sèrie de TV3 La Riera: Pep Anton Muñoz, Pep Munné i Jordi Planas, acompanyats del director de la sèrie Esteve Rovira, explicaran les seves experiències professionals.
El proper dijous 17 de novembre serà el torn de la gastronomia. El segon millor cuiner jove del món, David Andrés, elaborarà un sopar temàtic al voltant de la premiada sèrie americana Mad Men. El sopar se celebrarà al Restaurant Somiatruites a les 21h, i estarà dinamitzat pel crític de cinema i expert en la sèrie, Quim Casas. Els vins servits durant el sopar seran referències DO Catalunya.
Pel que fa a la literatura, el protagonista serà el nou llibre de qui va ser Premi d’Honor en la passada edició del Festival, Ramon Gener. El llibre, que porta per títol L’amor et farà immortal, es presentarà el divendres 18 a les 19:30h a la Sala de Socis de l’Ateneu Igualadí, i anirà acompanyat d’un tast de vins de la DO Catalunya.

 Inici del Festival

La inauguració oficial del Zoom Festival arribarà el dimarts 22 de novembre, amb la participació d’importants membres de la indústria cinematogràfica catalana. La DO Catalunya hi serà present amb els seus vins per donar la benvinguda als més de 200 assistents a la cerimònia. D’igual manera, el dia de la gala de cloenda, la nit del 26 de novembre, també se serviran els vins de la DO en el còctel que s’oferirà als assistents.
D’altra banda, la DO Catalunya compta també amb un premi propi dins del Festival: el Premi Zoom DO Catalunya a la Millor TV Movie Catalana 2016, pel que aquest any competeixen les pel·lícules Ebre, del bressol a la batalla; Cervantes contra Lope; Jo, Ramon Llull; i Laia. El nom del guanyador es coneixerà a la gala de cloenda del Festival.

Barcelona, 8 de novembre de 2016

 

Finalitza la verema a la DO Catalunya amb un creixement del 4%

La Denominació d’Origen Catalunya tanca la verema 2016 amb un total de 53.021.204 kg de raïm, repartits entre 11.699 pesades. Aquesta xifra representa un 4,1% més que a la verema del 2015 (51 milions de kg), deixant enrere les previsions a la baixa que s’havien fet inicialment, i que auguraven una reducció en la producció degut especialment a haver patit un hivern molt sec.

Finalment les pluges caigudes a principis de primavera han estat suficients per garantir una bona brotada i un bon desenvolupament vegetatiu dels ceps, amb una càrrega de raïms generosa. D’altra banda, varietats de maduració tardana i amb importància quantitativa la DO Catalunya, com són la Parellada, el Cabernet Sauvignon i la Carinyena, han contribuït a incrementar aquesta xifra final.

Pel que fa a l’aspecte sanitari i qualitatiu dels raïms, tot i presentar una mida de gra reduïda a causa de la falta d’aigua, són d’una qualitat força bona. Les graduacions alcohòliques en potència són elevades, amb un valor mitjà global de 12,7% vol. i mantenint un bon equilibri amb l’acidesa.

L’increment en la verema a la DO Catalunya posa també de manifest l’aposta dels cellers per aquesta denominació d’origen a l’hora de destinar les seves produccions de raïm, ja que, en global, la resta de vinyes catalanes han patit un descens en les seves produccions respecte a la verema anterior, una xifra que s’estima al voltant del 7% menys.

En l’actualitat, la Denominació d’Origen Catalunya es nodreix de més de 40.000 hectàrees de vinya conreades per uns 6.000 viticultors de més de 200 cellers, i és la més gran Denominació d’Origen catalana, amb més de 60 milions d’ampolles comercialitzades l’any.

Reus, 26 d’octubre de 2016

L’Esperit del Vi, el vinòmic sobrenatural de Maribel Carod

Avui arriba al web de la Denominació d’Origen Catalunya el penúltim capítol de Vinòmics. La història que signa Maribel Carod porta per títol L’Esperit del Vi i gira al voltant d’un curiós equip d’atrapafantasmes. La trama comença a una bodega on misteriosament desapareixen ampolles de vi cada nit. Els propietaris, desconcertats, recorren als nostres protagonistes per intentar trobar una explicació. La troballa serà altament sobrenatural.

L’obra de la il·lustradora Maribel Carod està impregnada de crítica social i observació quotidiana. Amb una aposta clara per l’autoedició de les seves obres, en porta cinc volums publicats entre els quals es troben Dibus i Diretes y Oficinismos. També és autora d’elegants murals en diferents locals de Barcelona, i actualment col·labora fent humor gràfic en directe al programa Els Matins de TV3, i dibuixant la sèrie Hay Hambre a la revista satírica El Jueves.

Vinòmics són una sèrie d’historietes gràfiques inspirades en el món del vi, que es publiquen mensualment al web de la DO Catalunya. Cada tercer dijous de mes, els autors que formen part del projecte, i que són els grans protagonistes d’aquesta aventura, presenten la seva proposta de còmic i vi. El proper i últim Vinòmic arribarà al web el dijous 17 de novembre, i estarà signat per David Morancho.

Barcelona, 20 d’octubre de 2016

La DO Catalunya amb la cultura catalana

La Denominació d’Origen Catalunya i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) inicien una col·laboració perquè la cultura catalana vagi de la mà del vi català arreu del món, mitjançant Catalunya Creativa, el portal de les indústries culturals catalanes -gestionat per l’Àrea de Mercats de l’ICEC- que dóna suport a la promoció a l’estranger de projectes professionals catalans a través de la seva xarxa d’oficines a Europa, amb seus a Berlín, Brussel·les, Londres i París.

Sota el paraigua de Catalunya Creativa (Creative Catalonia) es treballa per potenciar la representació de les empreses culturals catalanes a fires i esdeveniments internacionals per promocionar els projectes relacionats amb el món de la cultura. La DO Catalunya, amb el seu paper de ferma defensora de la cultura i reivindicant el vi com a cultura pròpia, hi serà present en aquestes trobades per tal d’acompanyar als agents culturals i maridar les seves propostes amb els seus vins.

Primera trobada, WOMEX
La setmana pròxima, del 19 al 23 d’octubre, tindrà lloc a la Cidade da Cultura de Santiago de Compostela la XXII edició de WOMEX, la fira internacional més important dedicada a les músiques del món i on es donen cita els prescriptors d’opinió més influents de la indústria. Segells i distribuïdores discogràfiques, promotors de concerts, managers, i productores i mitjans de comunicació de tot el món estaran presents en aquesta trobada a la que Creative Catalonia assisteix per representar a un bon nombre d’empreses culturals catalanes. Noms propis com La Cupula Music, el Mercat de Música Viva de Vic, Primavera Sound o Produccions Submarines hi seran presents en aquest espai que afavoreix l’intercanvi i les possibilitats de negoci, i que garanteix una important repercussió mediàtica internacional.

La Denominació d’Origen Catalunya sempre ha fet una aposta forta per la cultura. Amb campanyes com La DO Catalunya surt a escena ha promocionat el teatre, la música, els llibres… amb la premissa que el vi és cultura. Amb aquesta nova col·laboració es busca continuar fent difusió de la cultura vitivinícola del país alhora que es mariden altres manifestacions culturals i artístiques.

Barcelona, 13 d’octubre de 2016

Section

Després d’uns mesos d’impàs, la secció Parlem Amb del web de la Denominació d’Origen Catalunya es reactiva per tornar a oferir un espai per a la reflexió i el debat sobre el món del vi. Converses amb convidats de perfils diversos que tenen una mirada pròpia i molt particular envers el vi. El primer protagonista d’aquesta tercera temporada és l’il·lustrador Manel Fontdevila, un dels pesos pesants d’un altre dels projectes de la DO Catalunya, els Vinòmics.

Manel Fontdevila compta amb una llarga trajectòria i un estil marcat per un humor valent i crític. Amb un extraordinari sentit de l’observació de la vida quotidiana, Fontdevila ha sabut plasmar amb genialitat aquestes històries a les seves vinyetes. Ha publicat diverses novel·les gràfiques; ha creat infinitat d’historietes per a El Jueves, a on va néixer la seva famosa Parejita; i actualment publica a El Diario.es i a Orgullo y Satisfacción, mitjà del qual n’és un dels pares, i a on podem continuar gaudint de les aventures de La Parejita.

Pel que fa al vi, Fontdevila afirma ser algú a qui li agrada tastar coses noves tot i no ser un expert. “M’agrada molt el vi però d’una forma molt domèstica, molt integrada en el meu dia a dia”. El seu còmic, La vida inexperta, és una petita joia autobiogràfica, una història costumista en homenatge al seu pare.
A més de vi, Fontdevila parla també de l’humor i els seus límits, als que ha hagut de fer front en algun moment de la seva carrera. “L’humor és un contracte entre el senyor que explica l’acudit i el que l’escolta. Si a qui l’escolta ni li agrada, se’n va a escoltar un altre, però tu també saps com ho vols explicar”.

La DO Catalunya presenta Vinòmics a l’Enofestival 2016

Ahir es va presentar al restaurant Casa Marius de Madrid Vinòmics, el projecte de la Denominació d’Origen Catalunya que marida vi i còmic. L’il·lustrador Oriol Malet va fer d’ambaixador del projecte en representació de la resta d’autors que formen part d’aquesta iniciativa. La presentació s’emmarca dins els actes de l’Enofestival 2016, el festival de música independent i cultura del vi, a on la DO Catalunya participa per primera vegada.

L’Enofestival 2016 se celebrarà el proper dissabte 1 d’octubre (d’11:30 a 0:00h) a Madrid. Serà la cinquena edició d’un festival pioner en la seva aposta per la promoció del vi a través de la música independent, amb el ferm objectiu d’arribar al sector de consumidor més jove. Després de quatre anys celebrant-se al Círculo de Bellas Artes de Madrid, aquest any es muda al Teatro Goya, un espai multidisciplinari que donarà cabuda a tot un dia de concerts, tastos, propostes gastronòmiques i Enotalks, xerrades al voltant del món del vi amb professionals del sector que estan apostant per una manera diferent de treballar.

La DO Catalunya participarà d’aquestes Enotalks en format taula rodona per parlar sobre noves estratègies de comunicació aplicades al sector. Sole G. Insua, responsable de comunicació de la DO Catalunya, debatrà amb Cecilia Camacho (La chica del flequillo), Álvaro Cerrada (Yalocatoyo) i Manolo García (Grandes Vinos). El responsable de moderar el debat, que tindrà lloc a partir de les 15:30h, serà Santi Rivas, de Colectivo Decantado.

A més, la DO Catalunya comptarà amb una barra de vins on es podran degustar fins a 8 referències entre blancs, rosats i negres. També els Vinòmics tindran protagonisme propi al llarg de tot el dia gràcies a unes pantalles a on es podran visualitzar totes les històries publicades fins al moment, i un avanç de les dues històries inèdites que posaran fi a aquesta primera edició del projecte.

Barcelona, 29 de setembre de 2016

Tasta els vins de la DO Catalunya a les Festes de la Mercè

Un any més, la Denominació d’Origen Catalunya participa dels actes de la Mercè donant a conèixer els seus vins a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que aquest any arriba a la seva 36a edició.

Els cellers Ronadelles, Ramon Roqueta, Mont Marçal, Raventós Rosell, Castell d’Or, Casa Berger, Maset del Lleó, Mas Bertran, Vinya Janine, Torres, Roset, Portell, Sant Josep Vins, Perelada i Celler Unió, entre d’altres, estaran presents a la Mostra (Passeig de Lluís Companys) perquè els assistents puguin conèixer millor les seves propostes. A més, la DO Catalunya organitza un tast dissabte 24 (16h) a on es podran degustar algunes referències d’aquests cellers.

Terrats en Cultura
Per segon any consecutiu, l’associació Coincidències torna a organitzar un Terrats en Cultura especial (diumenge 25, 21:15h) amb motiu de les festes de la Mercè, per tal de gaudir del Piromusical amb unes vistes privilegiades. Durant tota aquesta temporada, la DO Catalunya ha maridat els Terrats, i en aquesta ocasió també hi serà present. L’artista triat enguany per acompanyar els focs d’artifici ha estat el britànic Adam Giles Levy, que presentarà el seu últim treball, Unravelled. Un bon punt i final per unes festes que tot just arrenquen aquest mateix vespre.
Barcelona, 22 de setembre de 2016

Una verema marcada per la qualitat i la reducció de la producció per la seqüera

Els cellers de la Denominació d’Origen Catalunya es troben a l’equador de la verema, una verema molt marcada aquest any per la intensa sequera que han patit gran part de les zones productores. Malgrat que es confirma la previsió a la baixa de la producció final respecte a la collita del 2015, que va ser de gairebé 51 milions de kg, els cellers ja han entrat més de 23 milions de kg de raïm repartits entre 5.630 pesades, una xifra propera a l’equador de la verema de l’any passat.

Tot i haver patit un hivern sec, les pluges caigudes a principis de primavera van garantir una bona brotada i un bon desenvolupament vegetatiu dels ceps, amb una càrrega de raïms generosa. Varietats de maduració més primerenca com el chardonnay, el moscatell, el macabeu o la garnatxa blanca en el cas de raïm blanc, i el merlot i l’ull de llebre en el cas de raïm negre, que representen una part important dels globals de raïm amb únic destí DO Catalunya, ja s’han recol·lectat en quantitats rellevants, molt pròximes al seu total varietal.

Pel que fa a l’aspecte sanitari i qualitatiu dels raïms, tot i presentar una mida de gra reduïda a causa de la falta d’aigua, són d’una qualitat força bona. Les graduacions alcohòliques en potència son elevades, amb un valor mitjà global de 12,6% vol.

Cal veure ara si les irregulars precipitacions caigudes en les darreres setmanes, i les que puguin venir en els pròxims dies ajuden a millorar les produccions de varietats més tardanes i amb pes significatiu per la DO, com són la parellada i el cabernet sauvignon.

La DO Catalunya es nodreix de més de 40.000 hectàrees de vinya conreades per uns 6.000 viticultors de més de 200 cellers. Actualment la DO Catalunya és la més gran Denominació d’Origen catalana, amb més de 60 milions d’ampolles comercialitzades l’any.
Reus, 20 de setembre de 2016

Sagar Fornies posa la nota musical als Vinòmics amb Round about Midwine

El web de la Denominació d’Origen Catalunya estrena un nou capítol de la sèrie online Vinòmics. La història, que porta per títol Round about Midwine, és una obra eminentment musical, signada pel conegut Sagar Fornies. Un homenatge a la música a través dels ulls del protagonista que, tot i quedar-se sense entrades per al concert del seu saxofonista preferit, acabarà gaudint d’ell de la millor de les maneres. Aquesta vegada, a més, per acompanyar aquest nou Vinòmic, l’autor ha creat una llista a Spotify amb tots els èxits que apareixen a la història.

Sagar Fornies és un reconegut sketchbooker al que no li cal fer fotos per retratar la realitat amb retoladors i pinzells. Ha treballat en publicitat i ha desenvolupat importants treballs escenogràfics. Entre les seves publicacions hi ha diversos llibres il·lustrats entre els quals destaquen Bajo la piel o Dimas. La seva obra més recent, Barcelona. Los Vagabundos de la chatarra, amb guió de Jorge Carrión, és una interessant aposta pel periodisme gràfic sobre la Barcelona que no surt a les postals.

Vinòmics són una sèrie d’historietes gràfiques inspirades en el món del vi, que es publiquen mensualment al web de la DO Catalunya. Cada tercer dijous de mes, els autors que formen part del projecte, i que són els grans protagonistes d’aquesta aventura, presenten la seva proposta de còmic i vi. El proper Vinòmic arribarà al web el dijous 20 d’octubre, i estarà signat per la Maribel Carod.

Barcelona, 15 de setembre de 2016

Oriol Malet signa el quart Vinòmic: El Vi de l’Emperador

El web de la Denominació d’Origen Catalunya estrena un nou capítol de la sèrie online Vinomics. La història porta per títol El vi de l’Emperador, i és obra del prestigiós il·lustrador Oriol Malet. L’Emperador del vi és el més reputat i influent crític de vi d’arreu del món, i el nostre protagonista viatjarà a Nova York per tal d’investigar-lo mentre visita la seva amiga Marion. Tota la història transcorre en uns ambients en què el vi és una passió més i on la presència d’un vi de la DO Catalunya serà un element clau per resoldre la trama. Hi trobem localitzacions típiques de Nova York com ara referències al local de jazz Village Vanguard, la vinacoteca Chelsea Wine Country i les vistes de Manhattan. Es tracta d’un homenatge al gènere negre que representa determinats ambients novaiorquesos on la falta d’escrúpols és la norma, fet que s’aborda amb humor i ironia, i amb tocs clarament hitchconians.

Oriol Malet és creador d’iI·lustracions brillants i amb molta personalitat. Com ell mateix afirma, l’única cosa que mai ha deixat de fer ha estat dibuixar. L’any 2001 va començar a fer-lo professionalment, combinant treballs personals amb encàrrecs per a premsa i editorials. Col·laborador fix a Time Out, La Vanguardia i Jot Down, el seu segell és la versatilitat extrema.

Vinomics són una sèrie d’historietes gràfiques inspirades en el món del vi, que es publiquen mensualment al web de la DO Catalunya. Cada tercer dijous de mes, els autors que formen part del projecte, i que són els grans protagonistes d’aquesta aventura, presenten la seva proposta de còmic i vi. La propera historieta de Vinòmics arribarà al web el dijous 15 de setembre, i estarà signada per Sagar Fornies.

Aquesta iniciativa que fusiona el món del vi i del còmic és un dels projectes claus de la campanya La quinta de la DOCat, que la DO Catalunya ha encetat enguany per tal d’apropar-se al segment de consumidor més jove. A través del còmic, una disciplina artística tradicionalment poc utilitzada pel sector vitivinícola del nostre país, la DO Catalunya vol apropar-se a les noves maneres que tenen els joves de viure la cultura, adaptant-se als seus gustos i la seva manera de fer per tal de fer difusió del vi mitjançant l’entreteniment.

Barcelona, 25 d’agost de 2016

Per les festes de Gràcia arriba la Cinquena Ruta dels Vins DO Catalunya

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya organitza per cinquè any consecutiu la Ruta dels Vins amb el lema “A cada carrer, tasta un vi” en el marc de la Festa Major de Gràcia que té lloc entre el 15 i el 21 d’agost. En aquesta cinquena edició participen un total de 12 carrers, l’any que més carrers s’han implicat. Els tastos guiats es faran del 16 al 21 d’agost en horaris diferents mai abans de les 19 h i mai més tard de 21 h, en cada carrer es podrà tastar una referència diferent de vins de la DO Catalunya. El dia gran serà el 17 d’agost quan es realitzi un gran tast guiat de cinc vins durant una hora, una activitat amb places limitades, que es tindrà lloc a l’Espai Tasta de Gràcia (c/Alzina) en col•laboració amb l’entitat cultural i gastronòmica el Cargol Graciós.

Concurs de fotografies FUNNY de la #RutadevinsDOCat

La DO Catalunya organitza un concurs de fotografies FUNNY compartides a xarxes socials tot prenent vins de la DO Catalunya als diferents punts de la ruta dels vins de Gràcia. Per Instagram es podrà participar seguint el perfil de la DO Catalunya amb el hashtag #RutadelsvinsDOCat o amb mencions a @docatalunya a Twitter o al perfil de Facebook Denominació d’Origen Catalunya. El proper 30 d’agost es publicarà a les xarxes de la DO Catalunya el nom dels guanyadors de la promoció: els premis són una visita guiada pel celler de la DO Catalunya i un dinar harmonitzat per a dues persones i, per altra banda, tres lots de vins de la DO.

La DO Catalunya participa en aquesta popular festa major del barri barceloní de Gràcia, unes festes declarades d’Interès Nacional, amb l’objectiu de promoure la cultura del vi com a part inseparable de la gastronomia catalana. En aquest sentit, la nostra participació estimula la presència del vi com a part de les expressions culturals de moments de celebració que es troben inserits en la nostra història i tradició. Des de la DO sempre s’aposta pel consum moderat i pels principis que regeixen la campanya europea del Wine in Moderation.

Barcelona 2 d’agost de 2016.

Una vida inexperta, el Vinòmic de Manel Fontdevila

Ja està disponible al web de la Denominació d’Origen Catalunya una nova entrega de Vinomics. La historieta, que porta per títol Una vida inexperta, és una petita joia autobiogràfica que signa el reconegut Manel Fontdevila. La història es remunta als anys 70, quan el nostre protagonista és enviat a comprar vi, concretament el Mortadelo Oro, el vi preferit del pare. Així s’inicia el recorregut per tota una vida en què el vi apareix com una constant que es manté i evoluciona amb els anys.

Manel Fontdevila compta amb una llarga trajectòria i un estil marcat per un humor valent i crític. Amb un extraordinari sentit de l’observació de la vida quotidiana, Fontdevila ha sabut plasmar amb genialitat aquestes històries a les seves vinyetes. Ha publicat diverses novel·les gràfiques; ha creat infinitat d’historietes per a El Jueves, a on va néixer la seva famosa sèrie La Parejita; i actualment publica a El Diario.es i a Orgullo y Satisfacción, mitjà del qual n’és un dels pares, i a on podem continuar gaudint de les aventures de La Parejita.

Vinomics són una sèrie d’historietes gràfiques inspirades en el món del vi, que es publiquen mensualment al web de la DO Catalunya. Cada tercer dijous de mes, els autors que formen part del projecte, i que són els grans protagonistes d’aquesta aventura, presenten la seva proposta de còmic i vi. La propera historieta de Vinomics arribarà al web el dijous 18 d’agost, i estarà signada per Oriol Malet.

Vinomics és un dels projectes claus de la campanya La quinta de la DOCat, que la DO Catalunya ha encetat enguany per tal d’apropar-se al segment de consumidor més jove. A través del còmic, una disciplina artística tradicionalment poc utilitzada pel sector vitivinícola del nostre país, la DO Catalunya vol apropar-se a les noves maneres que tenen els joves de viure la cultura, adaptant-se als seus gustos i la seva manera de fer per tal de fer difusió del vi mitjançant l’entreteniment.

Barcelona, 21 de juliol de 2016

La DO Catalunya torna a Catalunya Ràdio aquest estiu

Un estiu més, la Denominació d’Origen Catalunya tornarà a estar present a la graella de Catalunya Ràdio. Aquesta mateixa setmana ha arrancat la programació d’estiu de l’emissora, i el cap de setmana ho faran els dos programes amb els quals col·labora la DO: Tast Vertical (dissabtes de 9.00 a 10.00h), conduït per l’escriptora i periodista Empar Moliner; i Tàpies Fresques (diumenge de 9.00 a 10.00h) del polifacètic Pere Tàpies. Tots dos programes estaran en emissió fins a finals d’agost, 6 setmanes en les quals el vi tornarà a ser protagonista a les ones.

L’espai vitivinícola Tast Vertical torna a la ràdio per tercer any consecutiu de la mà d’Empar Moliner. El programa comptarà amb els tastos guiats del periodista Ramon Francàs i les peces musicals escollides pel cantautor Àlex Torío per maridar els diferents temes del programa. Vins de joves elaboradors catalans, cartes de vins de restaurants, els escumosos del món o el projecte de la DO Catalunya Vinomics seran alguns dels temes a tractar els dissabtes al matí.

Diumenge serà el torn de Tàpies Fresques, un programa amb el segell del cantautor, poeta i gastrònom Pere Tàpies, que torna un estiu més a la graella de Catalunya Ràdio, on porta més de 20 anys. La gastronomia i el bon vi tornaran a ser els autèntics protagonistes en un programa que cada setmana finalitzarà brindant amb un vi de la DO Catalunya. El programa arranca aquest diumenge parlant sobre cuina vegana.

Barcelona, 19 de juliol de 2016

Gaudeix de l’estiu amb la DO Catalunya

Un estiu més, la Denominació d’Origen Catalunya serà present a un munt d’activitats culturals que tindran lloc arreu del territori. Música, cinema, festes populars, art i cultura són les bases fonamentals de l’agenda estiuenca de la DO que, dins la seva campanya La quinta de la DOCat, posada en marxa enguany per tal d’apropar-se al segment de consumidor més jove, mirarà de maridar amb els seus vins totes aquestes activitats per fer que el públic en gaudeixi al màxim.

L’agenda s’inicia aquest mateix divendres dia 1 de juliol amb la tercera edició del cicle Divendres DiVins, una iniciativa que té com a objectiu posar en valor els espais patrimonials i la seva relació amb les denominacions d’origen de la demarcació de Tarragona. Aquest any la DO Catalunya inaugura el cicle, que arrenca al Pont del Diable, on es podrà gaudir de l’espectacle Maria Rosa, amb coreografia i interpretació de la vendrellenca Gemma Güell a partir de la dramatúrgia de Georgina Oliva. La DO Catalunya donarà els diners recaptats amb el preu de les entrades a l’entitat solidària Càritas.

I seguint amb la cultura, avui divendres 1 comença també el cicle de Cinema a la Fresca de la Sala Montjuïc, una selecció de pel·lícules amb concert i curtmetratge inclòs que, un any més, també comptarà amb els vins de la DO Catalunya, i a on es podrà tornar a gaudir del vídeo promocional que la DO va realitzar amb l’objectiu d’apropar-se al públic jove. Truman serà la pel·lícula encarregada d’estrenar aquesta temporada on, com cada any, es projectaran films els dilluns, dimecres i divendres fins al 5 d’agost. A més, enguany, la DO organitza un tast de vins amb visita al castell. Serà dilluns 18 de juliol.

Tornant a Tarragona, juliol serà temps de lectura gràcies al cicle Biblioteques amb DO, una iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, l’INCAVI i les Denominacions d’Origen catalanes que, per quart any consecutiu, aposta per reduir la distància entre els bons llibres i el bon vi mitjançant activitats i propostes culturals variades i per a tots els públics. Cada dilluns del mes de juliol la DO Catalunya presentarà els seus vins per maridar diferents activitats culturals, des d’un debat seguint la línia de la sèrie de La Conca 5.1, Geogravia (4 de juliol), fins a una trobada amb els autors de Vinomics (11 de juliol), una de les grans apostes culturals d’enguany de la DO Catalunya.

I les entregues de Vinomics tampoc s’aturen aquest estiu. Com cada mes, el tercer dijous de juliol i el tercer d’agost arribaran noves entregues de la sèrie, signades per Manel Fontdevila i Oriol Malet respectivament. Cadascuna de les historietes gràfiques que componen Vinomics es publiquen mensualment al web de la DO Catalunya i són un intent de contribuir a la difusió del vi mitjançant el còmic, una disciplina artística tradicionalment poc utilitzada pel sector vitivinícola del nostre país.

Una altra de les propostes fortes d’aquest juliol són els Terrats en Cultura, organitzats per l’associació Coincidències, una sèrie d’activitats que transcorren en diferents terrats de la ciutat de Barcelona, amb una programació transversal que inclou teatre, música, cabaret, poesia i dansa. A més d’acompanyar cada una de les activitats, divendres 15 de juliol la DO Catalunya organitza un tast guiat, en una trobada en que la música i la poesia seran les protagonistes de la mà de Nico Roig i Josep Pedrals, amb qui la DO ja es va trobar el passat mes de març en una entrevista a la secció del seu web Parlem amb.

A finals del mes de juliol serà moment de gaudir del Festival de Música de Cambrils. En la seva 42a edició, el festival, que se celebra al Parc del Pinaret i arranca el 28 de juliol, oferirà 14 concerts per tots els gustos, tendències musicals i edats. La DO Catalunya, com a col·laborador i vi oficial del festival, estarà present a la zona gastronòmica. Manel, la gira El gusto es nuestro, Julio Iglesias o Josep Carreras són alguns dels artistes del cartell d’aquest any.

I per acabar, ben entrat l’agost, la DO Catalunya tornarà a la Festa Major de Gràcia (15 al 21 d’agost). Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, és la festivitat anual més important de la Vila de Gràcia, amb els carrers guarnits com a principals protagonistes. Per cinquè any consecutiu, la DO Catalunya organitzarà la ja tradicional ruta de vins i tastos guiats a peu de carrer per apropar a la gent la cultura del vi, part indivisible de la nostra tradició gastronòmica. I a més de la ruta, dimecres 17 la DO dirigirà un gran tast guiat en col·laboració amb l’associació cultural i gastronòmica, El Cargol Graciós.

Un estiu que acabem d’estrenar i que arriba ple d’activitats culturals per gaudir del bon temps i, un any més, amb segell DO Catalunya.

Barcelona, 1 de juliol de 2016

Pretty Wines, Millor Bloc Vitivinícola català

Ahir va tenir lloc la cerimònia d’entrega de premis de la cinquena edició del Concurs BlocDOCat, un concurs que la Denominació d’Origen Catalunya convoca bianualment amb l’objectiu de premiar iniciatives particulars que busquen difondre els valors del món del vi i la viticultura a través de blocs i xarxes socials.

Durant l’acte, celebrat a l’Hotel Casa Fuster de Barcelona, la DO Catalunya va fer entrega dels premis corresponents a cada una de les categories, que enguany han estat repartits de la següent manera:

• Millor Bloc Vitivinícola Català, amb una dotació econòmica de 4.000€: Pretty Wines, de Núria Martí.
• Millor Post sobre #Vicatalà amb Denominació d’Origen fet fora de Catalunya, amb una dotació econòmica de 2.000€: “Poema White and Red Two DO Catalunya Wines from Catalan” del blog Wild 4 Washington Wine, de William Pollard.
• Millor Fotografia d’Instagram: maridatges amb #Vicatalà, amb una dotació econòmica de 2.000€: @arnauetis, Arnau Vivó.

Un jurat independent i multidisciplinari ha estat l’encarregat de triar als guanyadors d’aquesta edició, que ha comptat amb una participació superior a anys anteriors. El jurat ha estat format per periodistes, professionals del món del vi, prescriptors i fotògrafs. Els encarregats d’escollir el guanyador de les categories de Millor Bloc Vitivinícola Català i Millor Post sobre #Vicatalà amb Denominació d’Origen fet fora de Catalunya han estat Joan Gómez Pallarès, guanyador de la primera edició del concurs amb el seu blog De Vinis i col·laborador d’El País Semanal; els periodistes Ramon Francàs, de La Vanguardia, i Josep Sucarrats, director de la revista Cuina; Jaume Martí, director de màrqueting de la Cooperativa Agrícola Sant Josep; i Sole G. Insua, responsable de comunicació de la DO Catalunya.

El guanyador de la categoria estrenada aquest any, Millor Fotografia d’Instagram, ha estat triat per Carles Carbonell, fotògraf i co-organitzador de la fira Temps de Vi; Iker Morán, periodista i responsable dels blogs La Gulateca i Hasta los Megapíxeles; i Mª Ángeles Torres, fotògrafa especialitzada en gastronomia.
Barcelona, 29 de juny de 2016

Blanc Ingràvid, segona entrega de la sèria Vinòmics

Ja està disponible al web de la Denominació d’Origen Catalunya una nova entrega de Vinomics. Aquesta segona historieta porta per títol Blanc Ingràvid. El protagonista és Roger White, un astronauta que es troba viatjant a la deriva a l’espai exterior, després que un meteorit impactés contra la seva nau. Una ampolla de vi pot ser la clau per a la seva salvació.

Els autors d’aquesta nova entrega són els Deamo Bros, un tàndem format per Raúl Deamo i Danide, que acostuma a realitzar historietes combinant la ciència-ficció i la fantasia amb l’humor costumista. Han publicat a les revistes El Jueves, Spirou, Amaníaco, Quimera! o Dibus!, i a diaris com l’ARA. Entre les seves obres destaquen Sèrie B, les tires còmiques de Walter & Beeps, la sèrie Mundo Absurdo i Alan & Zoort.

Vinomics són una sèrie d’historietes gràfiques inspirades en el món del vi, que es publiquen mensualment al web de la DO Catalunya. Cada tercer dijous de mes, els autors que formen part del projecte i que són els grans protagonistes d’aquesta aventura, presenten la seva proposta de còmic i vi. La propera historieta de Vinomics arribarà al web el dijous 21 de juliol, i estarà signada per Manel Fontdevila.

inomics és un dels projectes claus de la campanya La quinta de la DOCat, que la DO Catalunya ha encetat enguany per tal d’apropar-se al segment de consumidor més jove. A través del còmic, una disciplina artística tradicionalment poc utilitzada pel sector vitivinícola del nostre país, la DO Catalunya vol apropar-se a les noves maneres que tenen els joves de viure la cultura, adaptant-se als seus gustos i la seva manera de fer per tal de fer difusió del vi mitjançant l’entreteniment.

Barcelona, 16 de juny de 2016

Electronic Wine Sunset

La festa de la DO Catalunya a Temps de Vi

Demà divendres 27 tindrà lloc l’Electronic Wine Sunset, una festa organitzada per la fira Temps de Vi en col·laboració amb la DO Catalunya. La rave arrancarà a les 19h a El Nàutic de Vilanova i la Geltrú amb l’objectiu de maridar vi i música electrònica mentre es gaudeix de la posta de sol des de la costa vilanovina.

Es tracta d’un acte dirigit molt especialment al públic jove, i Temps de Vi és el marc ideal per ser una fira que s’ha caracteritzat per atraure els joves gràcies a la seva oferta de música, gastronomia i vi. Un escenari perfecte per al desplegament de la campanya de la DO Catalunya, La quinta de la DOCat, que persegueix precisament apropar-se a aquest segment de consumidor jove, adaptant-se als seus gustos i la seva manera de fer per tal de fer difusió del vi mitjançant l’entreteniment.

L’Electronic Wine Sunset s’emmarca dins el patrocini que la DO Catalunya fa, un any més, de la fira Temps de Vi, una fira que arriba a la seva cinquena edició consolidada com un dels esdeveniments anuals imprescindibles del món del vi, i que enguany se celebrarà del 3 al 5 de juny.

Barcelona, 26 de maig de 2016

DO Brunch, maridatge de vins, música electrònica i gastronomia

Perejil’s Sounds i la Denominació d’Origen Catalunya organitzen demà dissabte dia 21, als jardins de l’Estació Enològica de Reus (Passeig Sunyer 4-6), el DO Brunch, el primer brunch electrònic de la ciutat.
Brunch és un neologisme que serveix per definir l’àpat que es realitza a última hora del matí. En aquest cas, el DO Brunch vol anar una mica més enllà d’aquesta defunció, oferint un espai on tots els assistents podran gaudir d’una barreja perfecta de música electrònica, una excel·lent oferta gastronòmica i una extensa carta de vins de la DO Catalunya. Tot, dins un marc incomparable com són els jardins de l’Estació Enològica de Reus, un edifici modernista de principis del S. XIX, i que alberga també la seu de la Denominació d’Origen Catalunya.
Aquest esdeveniment és fruit d’una coincidència de voluntats entre Perejil’s Sounds i la Denominació d’Origen Catalunya per posar en marxa una proposta cultural a la ciutat de Reus, destinada a un públic jove, i que barregés vi, cultura i gastronomia. El primer DO Brunch neix amb la voluntat d’oferir un espai per tastar vins, però fugint de les tradicionals fires del vi, emmarcat en una proposta més lúdica i encarada principalment al públic jove. Una activitat que s’emmarca dins la campanya La quinta de la DO Cat, que la DO Catalunya ha posat en marxa enguany per tal d’arribar a aquest perfil de consumidor més jove.

7 hores de sessions musicals
La música tindrà una especial importància dins el DO Brunch. Es podrà gaudir d’una sessió musical, programada per Perejil’s, i que comptarà amb els dj’s JoBo Fresno, amb una influència molt marcada pel Funk, Jazz, Disco o el Soul, les seves sessions s’apoderen del públic i transmeten aquesta alegria i elegància que intenta donar en tot moment; Talktome, la tercera reencarnació artística del DJ i productor reusenc Kalet Rodríguez, en una de les darreres sessions abans del seu debut al Sónar; Sau Poler (Atomnation), el de Badalona no deixa de facturar himnes plusquamperfectes en els que és capaç de fer que el tecno menys gèlid bategui amb un cor càlid però mai ardent; i finalment Pau Roca, que s’ha anat consolidant mescla rera mescla, emergent com un sòlid valor, i sinònim de plenes garanties dins el panorama electrònic nacional.
Oferta gastronòmica
La cuina anirà a càrrec de Cuinetes, que oferirà diferents propostes gastronòmiques, adaptades als diferents moments del dia. Part dels plats que es podran degustar tindran el vi de la DO Catalunya i l’oli de la DO Siurana com a principals protagonistes.
Acompanyant la proposta s’hi trobaran els vins de la DO Catalunya que, amb més de 200 cellers, representants de tot el territori tradicionalment vitivinícola català, oferirà un bon ventall de vins per maridar al gust.
Reus, 20 de maig de 2016

La DO Catalunya presenta Vinomics

Ahir 18 de maig va ser el dia escollit per la Denominació d’Origen Catalunya per presentar un dels seus grans projectes d’aquesta temporada: Vinomics, una fort aposta de la DO per difondre la cultura del món vi a través del còmic, una disciplina artística tradicionalment poc utilitzada pel sector vitivinícola del nostre país.

Vinomics són una sèrie d’historietes gràfiques inspirades en el món del vi, que es publicaran mensualment al web de la DO Catalunya. Cada mes, els autors que formen part del projecte i que són els grans protagonistes d’aquesta aventura, presentaran la seva proposta de còmic i vi. Històries, anècdotes, emocions, humor i personatges singular que arribaran al públic mes a mes, i a on còmic i vi esdevindran un maridatge singular.

A l’acte de presentació, celebrat al Palau Robert de Barcelona, es va donar a conèixer en exclusiva la primera d’aquestes històries -ja disponible al web de la DO- El mateix vi, signada per Albert Monteys, possiblement un dels autors de còmics més divertit i prolífic del país, i amb una muntanya de pàgines de sàtira política i social publicades a El Jueves. La resta d’històries aniran arribant puntualment al web de la DO Catalunya el tercer dijous de cada mes. A més, totes les històries seran publicades tant en català com en castellà i anglès per tal d’arribar al màxim nombre de seguidors a nivell nacional i internacional.

Vinomics és un dels projectes claus de la campanya La quinta de la DOCat, que la DO ha encetat enguany per tal d’apropar-se al segment de consumidor més jove. A través del còmic, la DO Catalunya, fidel a la seva vocació de modernitat, vol apropar-se a les noves maneres que tenen els joves de viure la cultura, adaptant-se als seus gustos i la seva manera de fer per tal de fer difusió del vi mitjançant l’entreteniment.

Barcelona, 19 de maig de 2016

Nou tast harmonitzat de la DO Catalunya amb Quim Casellas

Dilluns 25 arranca la quarantena edició d’Alimentaria, la fira líder en la indústria de l’alimentació, begudes i gastronomia. Després de l’èxit obtingut a Enofusión, la DO Catalunya repeteix parella amb el cuiner Quim Caselles per portar a Barcelona un nou tast de vins harmonitzat amb les tapes del xef, guardonat amb una Estrella Michelin pel seu restaurant Hotel Casamar (Llafranc, Girona). L’activitat, que tindrà lloc a les 13h del dimarts dia 26 a l’espai de tast de Prodeca (Saló Intervin), consistirà en la degustació de tres tapes maridades amb un vi blanc, un rosat i un negre. En un format proper i amè, els assistents podran decidir si el maridatge els hi convenç o, en cas contrari, quina seria la seva aposta.

Aquest any la fira Alimentaria espera rebre al voltant de 140.000 visitants i 4.000 empreses de fins a 70 països. La Denominació d’Origen Catalunya comptarà també amb un business corner dins Intervin -la secció d’Alimentaria dedicada al món del vi i les begudes espirituoses- per tal d’afavorir trobades professionals entre els cellers que conformen la DO i els seus potencials clients.

La participació de la DO Catalunya en la fira Alimentaria forma part la campanya #DOCatalplat que la DO ha posat en marxa per commemorar l’any en què Catalunya ha estat designada Regió Europea de la Gastronomia. Fidel al seu compromís de divulgació de la cultura del vi i del seu consum moderat com a part de la reconeguda dieta mediterrània, la DO Catalunya aposta per posar en valor i promoure el patrimoni agroalimentari i gastronòmic català, del qual el vi és part fonamental i un dels grans plaers.
Accions destinades als joves
A més de la campanya centrada en la gastronomia, la DO Catalunya ha posat en marxa aquest any una altra campanya pensada per al segment de consumidor més jove: #laquintadelaDOCat

En aquest context s’emmarquen dues de les darreres propostes en les quals s’ha embarcat la DO Catalunya. La primera és el cicle Terrats en Cultura, organitzat per l’associació Coincidències, i que va néixer amb la intenció de reivindicar nous espais per a la cultura. Els Terrats en Cultura 2016 presenten un total de 13 activitats que transcorreran en diferents terrats de la ciutat de Barcelona entre el 6 de maig i el 6 de novembre. Una programació transversal que inclou teatre, música, cabaret, poesia i dansa.

Els vins de la DO Catalunya estaran presents en tots els Terrats d’aquest 2016, i molt especialment als Terrats de Vi (15 de juliol). Amb un marcat caràcter mediterrani, la poesia de Josep Pedrals -amb qui la DO ja va compartir un Parlem amb- i la música de Nico Roig seran acompanyades amb un tast de vi DO Catalunya, guiat per una sumiller de la Denominació d’Origen.

L’altra gran aposta de la DO Catalunya veurà el llum els pròxims dies. Es tracta de Vinòmics, una sèrie d’historietes gràfiques inspirades en el món del vi. A partir del proper mes de maig, i de manera mensual, 8 reconeguts autors presentaran la seva proposta de còmic i vi, en un projecte online on es barrejaran histories, anècdotes, emocions i humor per tal de mostrar el vi des de diferents punts de vista. La disciplina artística escollida, el còmic, ha estat poc utilitzada pel sector vitivinícola del nostre país, i la DO Catalunya, fidel a la seva vocació de modernitat, vol apropar-se així a les noves maneres que tenen els joves de viure la cultura, adaptant-se als seus gustos i la seva manera de fer per tal de fer difusió del vi mitjançant l’entreteniment.

Barcelona, 22 d’abril de 2016

La DO Catalunya col·labora amb l’Arnette Surfcity Festival

Aquest cap de setmana (9 i 10 d’abril) tindrà lloc a Barcelona la segona edició de l’Arnette Surfcity Festival, un festival d’art multidisciplinari que gira al voltant del món del surf i el reivindica com un estil de vida no només lligat a l’esport, sinó també a l’art i la cultura. La DO Catalunya tornarà a ser-hi present en aquesta segona edició per acompanyar amb els seus vins les diferents activitats que se celebraran durant tot el cap de setmana a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats (carrer de Sant Adrià, 20).

A més de col·laborar amb els vins, la DO Catalunya tindrà també un paper destacat en aquesta edició. Els nois de l’estudi gràfic Reskate Arts&Crafts seran els encarregats de fer en directe un mural on el mar i el vi seran els protagonistes. Fidels al seu estil artístic, intentaran transmetre l’esperit de les vinyes i els vins que es fan a Catalunya, amb la Denominació d’Origen com a teló de fons.

Aquesta col·laboració s’emmarca dins la campanya de comunicació La quinta de la DO Cat, amb la qual la DO Catalunya bolca tots els seus esforços per consolidar les accions que s’han portat a terme durant els darrers anys per tal d’arribar al segment del consumidor més jove . Seguint la seva vocació de modernitat, la DO Catalunya s’adapta a les noves maneres que tenen els joves de viure, de menjar i d’entendre el temps lliure i la cultura, i busca “seduir-los” sense perdre de vista els seus gustos i la seva manera de fer.

Barcelona, 7 d’abril de 2016

Queden dos mesos perquè finalitzi la convocatòria del concurs BlocDOCat

El proper 20 de maig finalitzarà el període d’inscripció per participar en el concurs BlocDOCat, que enguany celebra la seva 5a edició. La Denominació d’Origen Catalunya convoca aquests premis amb l’objectiu de recompensar aquelles iniciatives particulars que busquen difondre els valors del món del vi i la viticultura a través de blocs i xarxes socials.

El concurs contempla aquest any tres categories: Millor Bloc Vitivinícola Català, la categoria amb la qual va néixer fa ja 8 anys, i que aquest any augmenta la seva dotació econòmica a 4.000€; Millor Post sobre #Vicatalà amb Denominació d’Origen fet fora de Catalunya, premiada amb 2.000€; i la nova categoria d’enguany, més enfocada a les xarxes socials: Millor Fotografia d’Instagram: maridatges amb #Vicatalà, que també rebrà 2.000€ de premi.

Tots aquells que vulguin participar en aquesta cinquena edició del BlocDOCat, trobaran la informació necessària a les bases del concurs, disponibles al web de la DO Catalunya. El nom dels guanyadors es donarà a conèixer en una gala que tindrà lloc al mes de juny a Barcelona.

Per commemorar aquesta 5a edició, la DO Catalunya ha elaborat un spot inspirat en el cinema mut dels anys 20 i amb molts gestos de complicitat amb tot el que envolta el món de vi, partint dels protagonistes, 5 reconeguts professionals del sector que no deixen indiferent a ningú: Joan Gómez Pallarès, Ramon Francàs, Josep Sucarrats, Ferran Centelles i Empar Moliner.

Barcelona, 31 de març de 2016

Parlem amb el poeta Josep Pedrals al web de la DO Catalunya

La secció Parlem amb… del web de la Denominació d’Origen Catalunya entrevistem a Josep Pedrals, gran poeta recitador i amant del vi en un entorn immillorable, la seva biblioteca familiar.
Josep Pedrals, tot i la seva joventut, ja compta amb 20 anys de carrera professional al voltant de la poesia. Des de fa un temps, col·labora en cicles culturals per unir la poesia i el vi, “Els poemes del vi”, per exemple en els passats Biblioteques amb DO o Lletres i Copes, i actualment treballa en un nou projecte juntament amb el músic Nico Roig per a ser presentat a Terrats en Cultura.
Al llarg de l’entrevista ens explica com li va sorgir l’interès en unir la història de la poesia amb la del vi i la seva sensibilitat envers el vi que, per ell és “una meravella”.
La secció Parlem amb… recull converses amb convidats de perfil divers i amb una mirada pròpia i molt particular sobre el món del vi. Amb aquestes entrevistes, la DO Catalunya busca oferir un espai per a la reflexió i el debat. Entre els darrers convidats a aquest cicle s’hi troba el cuiner Jordi Herrera, en Josep ‘Pitu’ Roca d’El Celler de Can Roca, l’actor Isaac Alcayde, el reconegut Mag Lari o el comunicador Llucià Ferrer, entre d’altres.

29 de març de 2016

Entrevista amb el comunicador Llucià Ferrer a la secció Parlem amb del web de la DO Catalunya

El Llucià Ferrer és un comunicador nat. Es defineix a si mateix com un home de ràdio, tot i que en els darrers anys l’hem vist sobretot a la televisió. Amant del vi i la bona gastronomia, els seus últims projectes han estat molt lligats a aquestes dues passions. El programa Menú Degustació de TV3 n’és un clar exemple, com també ho va ser Decantats, un programa innovador, pensat per apropar el món del vi al públic més jove.

Al programa L’aprenent de TV3 li va tocar fer de viticultor i també d’enòleg, al celler Ca N’Estruc, tasca que li va permetre conèixer de primera mà la feina que hi ha darrere de l’elaboració d’un vi. La figura de l’enòleg li va impressionar especialment: “L’enòleg és com un mecànic, només olorant ja sap que falla”.
Al Llucià, el vi l’acompanyat sempre. “A casa meva teníem bótes de vi i de vegades ens tocava anar a omplir el porró”. Amb els anys va anar creixent la seva inquietud per conèixer una mica més els vins de casa nostra. “Ara sóc jo qui li porto els vins al meu pare”. Però, i si el vi fos ell? El Llucià ho té clar: “Si fos un vi, seria un vi negre, perquè tenen més personalitat. Seria un criança, amb cos i pas per bota. Un criança veterà!”.

La secció Parlem amb… del web de la DO Catalunya recull converses amb convidats de perfil divers i amb una mirada pròpia i molt particular sobre el món del vi. Amb aquestes entrevistes, la DO Catalunya busca oferir un espai per a la reflexió i el debat. Entre els darrers convidats a aquest cicle s’hi troben l’actor Fermí Fernández, el cuiner Jordi Herrera, en Josep ‘Pitu’ Roca d’El Celler de Can Roca, el també actor Isaac Alcayde, el sociòleg i escriptor Lluís Tolosa, o el Mag Lari.

Barcelona, 25 de febrer de 2016

Arriba la V edició del Concurs BlocDOCat

La Denominació d’Origen Catalunya convoca una nova edició del Concurs BlocDOCat, que enguany celebra la seva 5à edició. El concurs, que té lloc bianualment, té com a objectiu premiar iniciatives particulars que busquen difondre els valors del món del vi i la viticultura a través de blocs i xarxes socials.

Per commemorar aquesta 5à edició, la DO Catalunya ha comptat amb la col·laboració de 5 reconeguts professionals del sector: Joan Gómez Pallarès, Catedràtic de Filologia Llatina, Director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i guanyador de la primera edició del concurs el 2008; els periodistes Ramon Francàs (amb diverses mencions especials al llarg de les diferents edicions del Concurs BlocDOCat) i Josep Sucarrats, director de la revista Cuina; Ferran Centelles, millor sumiller d’Espanya 2006 i Premi Nacional de Gastronomia 2011; i l’escriptora i periodista Empar Moliner. Els 5 protagonitzen l’espot de la DO per promocionar aquesta nova edició del concurs, un espot inspirat en el cinema mut dels anys 20 i amb molts gestos de complicitat amb tot allò que envolta el món del vi.

Aquest any, a més, el concurs ve carregat de novetats. A les categories de Millor Bloc Vitivinícola Català i Millor Post sobre #Vicatalà amb Denominació d’Origen fet fora de Catalunya, se suma aquest any una nova categoria, més enfocada a les xarxes socials: Millor Fotografia d’Instagram: maridatges amb #Vicatalà. Instagram és la xarxa social que creix a un ritme més ràpid, especialment entre el públic jove, un segment de la població estratègic i de gran importància per a la transmissió de la cultura del vi. Instagram és, a més, la xarxa social preferida dels foodies, un moviment que ha experimentat una forta explosió al nostre país, i amb molts seguidors (i consumidors) que confien en el seu criteri i en les seves opinions. Joves i gastronomia, els dos grans items de les campanyes que la DO Catalunya ha encetat aquest any, DOCat al plat i La quinta de la DOCat, i que permeten focalitzar esforços cap a un mateix objectiu: arribar al públic final i difondre els valors de la nostra cultura gastronòmica.

Una altra de les novetats importants d’aquest any està lligada al premi, ja que s’han augmentat les dotacions econòmiques del concurs. Així, la categoria principal, Millor Bloc Vitivinícola Català, que premia als millors blocs sobre vi català que es fan a casa nostra, tindrà una dotació de 4.000€, mentre que els guanyadors de les altres dues categories rebran un premi de 2.000€ cadascun.

El període d’inscripció, que comença avui mateix, s’allargarà fins al proper 20 de maig, data a partir de la qual el jurat del concurs, format fonamentalment per professionals del món del vi i la comunicació, s’encarregarà d’avaluar als candidats i decidir els guanyadors de cada categoria. El nom dels guanyadors es donarà a conèixer en una gala que tindrà lloc al mes de juny a Barcelona.

Barcelona, 18 de febrer de 2016

Parlem amb…El Mag Lari al web de la DO Catalunya

La secció Parlem amb… del web de la Denominació d’Origen Catalunya arranca l’any entrevistant al Mag Lari, un dels mags més reconeguts i estimats pel gran públic. Fins al 21 de febrer, ocupa l’escenari del Teatre Condal de Barcelona amb el seu nou espectacle, Ozom, una obra en la qual, a més de fer de Mag Lari, dóna vida a altres personatges, també mags. “El Mag Lari de sempre, hi és, però passen més coses…”
A l’entrevista, el Mag Lari parla sobre la seva precoç carrera i com ha aconseguit connectar amb un públic molt heterogeni, gràcies al llenguatge “universal i transversal” de la màgia. A més, dóna també la seva visió envers el món de vi, un món que, malgrat no estar directament lligat amb ell, li agrada i el gaudeix sempre que pot. Per ell, “el vi és una alegria” i si ha d’escollir, prefereix compartir-la.
La secció Parlem amb… recull converses amb convidats de perfil divers i amb una mirada pròpia i molt particular sobre el món del vi. Amb aquestes entrevistes, la DO Catalunya busca oferir un espai per a la reflexió i el debat. Entre els darrers convidats a aquest cicle s’hi troben el grup musical Els Amics de les Arts, l’actor Fermí Fernández, el cuiner Jordi Herrera, en Josep ‘Pitu’ Roca d’El Celler de Can Roca, el també actor Isaac Alcayde, o el sociòleg i escriptor Lluís Tolosa.
Barcelona, 29 de gener de 2016

La DO Catalunya harmonitza les tapes de Quim Casellas a Enofusión 2016

Per segon any consecutiu, la Denominació d’Origen Catalunya participa a Enofusión (25, 26 i 27 de gener), la gran cita del vi dins la trobada gastronòmica de Madrid Fusión. L’activitat principal consistirà en un tast harmonitzat en col·laboració amb el xef Quim Casellas, guardonat amb una estrella Michelin pel seu Hotel-Restaurante Casamar, a Girona.

A l’activitat (dimarts 26, 15h) es podran tastar fins a 6 referències de la DO Catalunya, incloent-hi 2 blancs, un rosat, 2 negres i un blanc d’agulla per les postres. Per la seva banda, en Quim Casellas preparà per als assistentes 6 tapes que maridaran a la perfecció amb els vins de la DO, i amb el producte de qualitat com a principal protagonista.

La DO Catalunya estarà present als tres espais destacats a Enofusión: l’EnoBar, una barra on es podran tastar diverses referències; Expobodegas, amb un espai divulgatiu per donar a conèixer el Consell Regulador; i El Centro del Vino, l’espai preparat pels tastos tècnics i les degustacions, i on se celebrarà el tast harmonitzat.

Aquesta activitat s’emmarca dins la nova campanya de la Denominació d’Origen Catalunya, DO Cat al plat, amb la qual es vol posar en valor i promoure el patrimoni agroalimentari i gastronòmic català, del qual el vi és part fonamental i un dels grans plaers.

Barcelona, 21 de gener de 2016

‘DOCat al Plat’ i ‘La Quinta de la DOCat’, les noves campanyes per aquest 2016

La Denominació d’Origen Catalunya enceta l’any amb dues noves campanyes per difondre el vi català: DO Cat al plat i La quinta de la DO Cat. Les noves campanyes busquen aprofundir en la nostra cultura gastronòmica, així com arribar al segment de consumidor més jove, fonamental per mantenir vives les nostres tradicions.

En l’any en què Catalunya ha estat designada Regió Europea de la Gastronomia, la DO Catalunya, fidel al seu compromís de divulgació de la cultura del vi i del seu consum moderat com a part de la reconeguda dieta mediterrània, aposta per posar en valor i promoure el patrimoni agroalimentari i gastronòmic català, del qual el vi és part fonamental i un dels grans plaers. La cultura gastronòmica, i per tant la cultura del vi, són part indivisible de la història d’un país i del seu estil de vida, i com a tal han de ser divulgades.

Dins la campanya DO Cat al plat s’emmarquen les accions que es portaran a terme a Enofusión 2016 (25, 26 i 27 de gener), la gran cita del vi dins la trobada gastronòmica de Madrid Fusión. La DO Catalunya estarà present a la fira amb un espai divulgatiu on donar a conèixer el Consell Regulador i, a

més, organitzarà un showcooking-maridatge (dimarts 26) en col·laboració amb el xef Quim Casellas, guardonat amb una estrella Michelin pel seu Hotel-Restaurante Casamar, a Girona.

El mes d’Abril arribarà el torn d’Alimentaria 2016 (del 25 al 28 d’abril), el gran aparador de les tendències alimentàries que aquest any compleix 40 anys, i a on, un any més, la DO Catalunya tornarà a ser-hi present per tal de donar difusió als seus vins.

La DO Catalunya s’apropa als joves

Amb el llançament de la campanya La quinta de la DO Cat, la DO Catalunya bolca tots els seus esforços per consolidar les accions que s’han portat a terme durant els darrers anys per tal d’arribar a aquest segment del consumidor més jove.

Fidel a la seva vocació de modernitat, la DO Catalunya s’adapta a les noves maneres que tenen els joves de viure, de menjar i d’entendre el temps lliure i la cultura, i busca “seduir-los” sense perdre de vista els seus gustos i la seva manera de fer. Per aconseguir-lo, els vins de la DO seran molt presents, tant en la seva formació com durant els moments d’oci. El vi és emoció i és cultura, i els joves, els encarregats de fer que perduri i es transmeti.

Entre d’altres accions, la DO Catalunya farà sessions de presentació per a estudiants de diferents graus. Aquesta mateixa setmana, tindrà lloc la primera d’aquestes sessions, amb estudiants de l’escola d’hostaleria d’Alcalà d’Henares. Els alumnes de Formació Professional podran gaudir de la fase visual i olfactiva per conèixer una mica millor els vins que es fan a Catalunya. En aquest mateix sentit, el proper mes de febrer la DO organitzarà un tast a l’Aula Cultural del Vino de la Universidad CEU San Pablo de Madrid. Dues accions que s’emmarquen també en la voluntat de la DO de viatjar i arribar a un públic cada vegada més ampli.

Pel que fa a l’oci i la cultura, estan previstes vàries accions al llarg de l’any, algunes ja clàssiques, com ara la Ruta de Vins a la Festa Major de Gràcia, que complirà enguany el seu cinquè aniversari, i d’altres més noves, com la participació al Festival Surfcity, el primer festival d’art multidisciplinari que gira al voltant del concepte Surf Vs. Ciutat. La DO Catalunya ja va ser-hi present l’any passat, i aquesta primavera de 2016 torna apostant-hi fort.

Altres de les accions que s’emmarquen dins la campanya, i a on la DO repeteix presència, són la fira del vi de Vilanova i la Geltrú, Temps de Vi (3, 4 i 5 de juny) o el Festival de Cinema a la Fresca de Montjuïc. També repeteix amb la seva copa de cortesia al Teatre Nacional de Catalunya, però aquest any seleccionant aquelles obres que van destinades a un públic més jove.

I seguint amb la cultura, aquest any la DO col·laborarà també molt activament amb la iniciativa Terrats en Cultura que organitza l’associació Coincidències, i que ofereix concerts en diferents terrats de la ciutat de Barcelona. Tot a partir de la primavera, amb l’arribada del bon temps.

En definitiva, un any ple d’activitats de tot tipus, per arribar a tothom i fer una bona difusió del vi català, sempre maridant-lo amb la millor gastronomia i la millor companyia.

Barcelona, 14 de gener de 2016

Barcelona ha de ser un motor de consum de vi català, segons Lluís Tolosa

Entrevista amb Lluís Tolosa, sociòleg i escriptor, a la secció Parlem amb del web de la DO Catalunya

“BARCELONA HA DE SER UN MOTOR DE CONSUM DE VI CATALÀ”

El web de la DO Catalunya acaba l’any amb una nova entrevista a la seva secció Parlem amb… Aquest mes és el torn de Lluís Tolosa, sociòleg i escriptor amb el qual vam poder parlar durant el passat Congrés Internacional de Turisme de Girona. En Lluís Tolosa ha dedicat gran part de la seva carrera professional al coneixement del vi i el seu territori, circumstància que ha plasmat en una dotzena de llibres, inclòs el darrer Barcelona Wine, a on defensa que Barcelona ha de posicionar-se com la capital d’un país de vins.

“Barcelona ha de ser un motor de consum de vi català. Hi ha 600 cellers al voltant de Barcelona, en un radi de 2 hores, i no hi ha consciència de capital de país de vins”. En Lluís Tolosa considera que Barcelona és el gran forat negre del consum de vi català, a on encara hi ha excessiva “riojitis”. Per lluitar contra aquesta situació, i promoure Barcelona com a capital enoturística, en Tolosa treballa en el projecte Wine Catalan House, que es troba en fase de conceptualització i que busca ser la gran casa de promoció del vi català i l’enoturisme a Barcelona.

La secció Parlem amb… recull converses amb convidats de perfil divers però amb un denominador comú: per la seva professió, trajectòria o experiència, tenen una mirada pròpia sobre el món del vi. Amb aquestes entrevistes, la DO Catalunya busca oferir un espai per a la reflexió i el debat. Entre els darrers convidats a aquest cicle s’hi troben el grup musical Els Amics de les Arts, el periodista i gastrònom Pere Tàpias, l’actor Fermí Fernández, el cuiner Jordi Herrera, en Josep ‘Pitu’ Roca d’El Celler de Can Roca, o el també actor Isaac Alcayde.

Barcelona, 21 de desembre de 2015

Entrevista amb l’actor Isaac Alcayde al web de la DO Catalunya

El convidat d’aquest mes al Parlem amb…, la secció d’entrevistes del web de la Denominació d’Origen Catalunya, és l’actor Isaac Alcayde. Conegut per sèries com El cor de la ciutat o, més recentment, La Riera, també ha participat a pel·lícules com ara Biutiful, del director mexicà Alejandro González Iñárritu, o Fènix 11.23, de Joel Joan i Sergi Lara. A més d’actuar a grans teatres com el Teatre Nacional de Catalunya, és pedagog teatral des de fa 15 anys.

A l’entrevista l’Isaac explica com, arran de la crisi, que també ha colpejat dur al món artístic, va decidir tirar endavant un projecte que sempre havia tingut al cap: un local davant del mar. Així va néixer Medusa, a L’Escala, un espai gastronòmic-cultural a on es poden degustar plats elaborats amb producte km.0 i un bon repertori de vins, mentre es gaudeix d’un concert o un recital de poesia. “No ens servia només un lloc on anar a guanyar diners, sinó que volíem que hi hagués un interès cultural i artístic”. En definitiva, un espai on potenciar la cultura i el producte català.

La secció Parlem amb… recull converses amb convidats de perfil divers però amb un denominador comú: per la seva professió, trajectòria o experiència, tenen una mirada pròpia sobre el món del vi. Amb aquestes entrevistes, la DO Catalunya busca oferir un espai per a la reflexió i el debat. Entre els darrers convidats a aquest cicle s’hi troben el grup musical Els Amics de les Arts, el periodista i gastrònom Pere Tàpias, l’actor Fermí Fernández, el cuiner amb Estrella Michelin Jordi Herrera o en Josep ‘Pitu’ Roca d’El Celler de Can Roca.

Barcelona, 26 de novembre de 2015

Entrevista amb Josep Roca a la secció Parlem amb del web de la DO Catalunya

“ENCARA ESTEM A LES BECEROLES DEL QUE PODEM FER EN EL MÓN DEL VI”

El passat dissabte dia 24 es va celebrar a Girona el Primer Congrés Internacional d’Enoturisme de Catalunya. La DO Catalunya va col·laborar en aquesta trobada en la qual es van dur a terme diferents ponències entre les quals va destacar la d’en Josep Roca, tot un referent i un gran ambaixador de la cultura del vi al món. Responsable del celler del que, avui dia, és considerat el millor restaurant del món, El Celler de Can Roca, en Josep busca en el vi el contacte directe amb la terra i un punt de filosofia i reflexió.

Aquest punt filosòfic és el que el porta a parla del que ell denomina revolució humanista dins el món del vi català: “Encara estem a les beceroles del que podem fer a nivell del que representa la història, el patrimoni, tot allò que s’ha fet i que encara no hem sabut lluir com es mereix”. Per a en Josep, ara és el moment ideal per tirar endavant aquesta revolució, amb tot un gruix de noves generacions i gent brillant.

A l’entrevista, en Josep parla de molts altres temes com, per exemple, els seus primers records del vi o com s’escullen els vins que formen part del prestigiós Celler de Can Roca que, l’any vinent, complirà els seus 30 anys d’història.

La secció Parlem amb… recull converses amb convidats de perfil divers però amb un denominador comú: per la seva professió, trajectòria o experiència, tenen una mirada pròpia sobre el món del vi. Amb aquestes entrevistes la DO Catalunya busca oferir un espai per a la reflexió i el debat. Entre els darrers convidats a aquest cicle s’hi troben l’actor Carlos Latre, el grup musical Els Amics de les Arts, el periodista i gastrònom Pere Tàpias, el també actor Fermí Fernández, o el cuiner amb Estrella Michelin Jordi Herrera.

Barcelona, 26 d’octubre de 2015

La Campanya de la DO Catalunya canvia d’Escena

Els vins de la Denominació d’Origen (DO) Catalunya acompanyaran aquesta tardor els darrers actes de la seva campanya La DO Surt a Escena per tal de donar pas a una nova campanya de comunicació i activitats.

Per aquest motiu, la DO Catalunya opta per tancar la campanya La DO Surt a Escena, que es trobaria en la seva 4a edició, oferint una copa de cortesia als assistents de la propera estrena a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), que tindrà lloc aquest divendres, 16 d’octubre, amb l’obra Molt soroll per no res. Gaudint de l’emplaçament que la DO Catalunya ha tingut i té com a patrocinadora del Teatre.

D’altra banda, seguirà acompanyant la gira catalana del concert Simfonova, només per uns quants? dels propers mesos. Concretament aquest diumenge, 18 d’octubre, a l’Auditori de Girona (Psg de la Devesa 35, Girona), els associats a la Mútua General de Catalunya (patrocinadora del cicle de concerts) podran gaudir d’una copa de cortesia de vins DO Catalunya.

Els propers concerts de Simfonova en què la DO Catalunya oferirà, al finalitzar l’òpera, la copa de cortesia als assistents és a l’Auditori de Barcelona (Carrer de Lepant, 150, Barcelona) el dia 1 de novembre i, la setmana següent, el dia 8 de novembre, se’n podrà gaudir al acabar el concert que Simfonova oferirà als assistents de l’Auditori de Cornellà (Carrer Albert Einstein, 51, Cornellà de Llobregat).

A través d’aquestes estrenes, la DO Catalunya es despedeix de l’escenari teatral i musical, tot i que continuarà recolzant les arts escèniques i culturals al llarg de petites pinzellades al llarg de l’any, ja que segueix considerant el vi com a part inseparable de cultura i tradició.

Barcelona, 15 octubre 2015

La DO Catalunya col·labora amb la iniciativa Hotels amb DO

Del 14 al 20 de setembre es durà a terme a Barcelona la quarta edició de La Setmana dels vins catalans, una iniciativa on hotels de Gran Luxe, 5*, 4*s i 4*, acolliran tastos de vi de les Denominacions d’Origen catalanes als seus racons més emblemàtics.
La Denominació d’Origen Catalunya tindrà el seu espai a l’Hotel Duquesa de Cardona (Passeig de Colom, 12), un antic palauet del S. XVI ubicat davant el port vell de Barcelona. Les dues sessions previstes (dilluns 14 i dimecres 16 a les 19h.) se celebraran al Restaurant La Duquesa, situat on antigament hi havia l’entrada del palauet i les cavallerisses. Totes dues sessions seran guiades per un sumiller de la DO i en elles es podran tastar 6 referències distintes: 2 blancs, 1 rosat i 3 negres.
El distintiu de la DO Catalunya en una ampolla és garantia d’origen i qualitat per al consumidor. Actualment la DO Catalunya aplega la gran majoria de municipis catalans productors de vi, i és la Denominació d’Origen catalana que més ampolles comercialitza. Consolidar, crear i innovar són directrius bàsiques que expliquen la Denominació d’Origen Catalunya.
Barcelona, 10 de setembre de 2015

Torna la Ruta de Vins de la DO Catalunya per les Festes de Gràcia

Per quart any consecutiu, la Denominació d’Origen (DO) Catalunya organitza la Ruta de Vins per la Festa Major de Gràcia (del 15 al 21 d’agost). La DO estarà present a peu de carrer per organitzar tastos guiats a càrrec d’una de les seves sumiller, amb l’objectiu d’apropar la cultura del vi, part indivisible de la nostra cultura i gastronomia, a tots aquells que gaudeixen del barri per la Festa Major, una festa declarada d’Interès Nacional i la festivitat anual més important de la Vila de Gràcia.

En la ruta participen 11 carrers a on es podran tastar 11 referències de vins DO Catalunya durant tota la Festa Major i a on es faran els tastos guiats entre el 16 i el 20 d’agost (entre les 19h. i les 21h.). A més, el 17 d’agost (19h.) hi haurà un gran tast guiat de 5 vins als Jardins Manuel Torrent, dins l’Espai Tasta Gràcia (C/ Alzina) i en col·laboració amb l’associació cultural i gastronòmica El Cargol Graciós. La DO, com sempre, aposta pel consum moderat i pels principis que regeixen la campanya europea Wine in Moderation.

La presència de la DO Catalunya a la Festa Major de Gràcia persegueix recuperar els espais que el vi ha tingut durant tota la nostra història i tradició mediterrània en les expressions culturals i moments de celebració.

Barcelona, 31 de juliol de 2015

La Denominació d’Origen Catalunya s’adhereix al projecte Catalunya Regió Eurpoea de la Gastronomia 2016

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya ha firmat el conveni d’adhesió al projecte Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016, promogut per la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni agroalimentari i gastronòmic català.

Aquest reconeixement pioner a Europa permetrà la suma d’esforços entre tots els agents alimentaris de Catalunya, posant especial atenció en la relació entre els productes agroalimentaris locals, la cuina i el paisatge, i posicionant Catalunya com a destinació turística enogastronòmica.

La DO Catalunya, garantia d’origen i qualitat, és l’expressió vitivinícola del territori català i com a tal estarà molt present en aquesta celebració el 2016, contribuint a una major visibilitat dels nostres productes, tant a Europa com al món. Actualment, la DO Catalunya comercialitza més de 65 milions d’ampolles anuals en 114 països diferents d’arreu del món, gràcies a l’excel·lent tasca que realitzen més de 200 cellers inscrits i prop de 7.500 viticultors que conreen 45.000 hectàrees de vinya, on podem trobar tant les varietats de raïm autòctones com les internacionals.

Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016 té com a objectius principals destacar les diferents cultures alimentàries europees, estendre l’educació per a una alimentació saludable i sostenible i fomentar la innovació gastronòmica.

Reus, 22 de juliol de 2015

Parlem amb…el polifacètic Pere Tàpias al web de la DO Catalunya

La web de la Denominació d’Origen Catalunya presenta aquest mes de juliol, a la seva secció Parlem amb…, una entrevista amb un gran referent de la gastronomia catalana, el cantautor i poeta Pere Tàpias. Una xerrada al voltant del món del vi i de com ha evolucionat, així com de gastronomia, cultura… de la mà d’aquest personatge polifacètic que és en Pere Tàpies.

El Tàpies torna un estiu més a la graella de Catalunya Ràdio -on porta més de 22 anys- amb les seves Tàpias Variades, un programa al voltant de la gastronomia i el bon vi, i amb el qual la DO Catalunya hi col·labora per primera vegada. El programa s’emetrà els dissabtes a partir del 18 de juliol, de 9h. a 10h. del matí. La millor manera de començar el dissabte, amb bona gastronomia i bons vins DO Catalunya.

La secció “Parlem amb…” recull converses amb convidats de perfil divers però amb un denominador comú: per la seva professió, trajectòria o experiència tenen una mirada pròpia del món del vi. Aquestes breus entrevistes de caràcter persegueixen esdevenir en una invitació per a la reflexió i el debat. Entre els darrers convidats a aquest cicle s’hi troben el periodista Marcel Gorgori, el periodista gastronòmic Josep Sucarrats, la periodista Empar Moliner, el xef ‘Michelín’ Victor Quintillà o el grup Els Amics de les Arts.

Barcelona, 9 de juliol de 2015

Un estiu ple de cultura i de vi amb Denominació D’Origen Catalunya

Aquest estiu que acabem d’entrenar arriba ple de cultura: teatre, música, cinema… Un munt d’activitats per gaudir del bon temps i en les que la DO Catalunya tindrà un paper fonamental, tot dins la campanya La DO Catalunya surt A Escena que per tercer any consecutiu busca maridar vins i cultura. A més, la presència en algunes d’aquestes activitats s’emmarca dins l’objectiu d’apropar el vi a un segment de públic més jove i que està més allunyat de la cultura vitivinícola. Objectiu que persegueix també el vídeo promocional que la DO ha realitzat aquest estiu i que, a més, busca també arribar al públic de diversos països europeus.

Comencem pel proper dijous 2 de juliol amb l’última estrena de la temporada del Teatre Nacional de Catalunya: El Carrer Franklin, una obra de Lluïsa Cunillé i amb direcció de Josep Maria Miró. Serà a la Sala Petita i, en finalitzar, la DO Catalunya convidarà als assistents a una copa de cortesia per degustar els seus vins.

El divendres dia 3 és l’hora del cinema. Arranca el Cinema a la Fresca de la Sala Montjuïc, una selecció de pel·lícules amb concert i curtmetratge inclòs i, aquest any, també amb els vins de la DO Catalunya. 10.000 Km serà la pel·lícula encarregada d’estrenar aquesta temporada, un film Km.0 i que maridarà a la perfecció amb els vins de la DO Catalunya. Tots els dilluns, dimecres i divendres, fins al 7 d’agost, podreu gaudir dels nostres vins a la fresca.

I el mateix divendres dia 3 és el torn de la DO Catalunya dins el cicle Divendres DiVins, una iniciativa que té com a objectiu posar en valor els espais patrimonials i la seva relació amb les denominacions d’origen de la demarcació de Tarragona, i que aquest dia es traslladarà a la vila Romana de Centcelles, a Constatí, on els artistes Aleix Cort, Mar Cort i Olga Resina presentaran el muntatge L’auca del vi: els colors i la festa, mentre els assistents gaudeixen dels vins de la DO.

Passem ara a la lectura. El mes de juliol serà el mes de la DO Catalunya a Biblioteques amb DO, una iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, l’INCAVI i de les Denominacions d’Origen catalanes que, per tercer any consecutiu, aposta per reduir la distància entre els bons llibres i el bon vi mitjançant activitats i propostes culturals variades i per a tots els públics, que mostren els trets característics de cada territori vitivinícola. A partir del dilluns 6 de juliol, i cada dilluns del mes, podreu gaudir d’una activitat diferent a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, totes maridades amb els vins de la DO.

I amb el final del mes de juliol arriba el torn de la música amb el Festival de Música de Cambrils. En la seva 41ª edició, el festival, que se celebra al Parc del Pinaret i arranca el 31 de juliol, oferirà 11 concerts per tots els gustos, tendències musicals i edats. La DO Catalunya, com a col·laborador i vi oficial del festival, estarà molt present a la zona gastronòmica i oferirà algunes degustacions d’accés lliure per als 100 primers assistents abans dels concerts. Juan Luis Guerra, Miguel Bosé, Village People o Alejandro Sanz són alguns dels artistes del cartell d’aquest any.

I per acabar, ben entrat l’agost, serà el torn de la Festa Major de Gràcia (15 – 21 d’agost). Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, és la festivitat anual més important de la Vila de Gràcia, amb els carrers guarnits com a principals protagonistes. I als carrers estarà també, per quart any consecutiu, la DO Catalunya, que torna a organitzar una ruta de vins i tastos guiats a peu de carrer per apropar a la gent la cultura del vi, part indivisible de la nostra tradició i gastronomia. I a més de la ruta, un gran tast en col·laboració amb l’associació cultural i gastronòmica, El Cargol Graciós.

Per arrodonir l’estiu, a més de totes aquestes activitats, la DO Catalunya participa també en el programa de Catalunya Ràdio Tàpias Vairades, que s’emetrà els caps de setmana a partir del 18 de juliol, i que condueix el cantautor i gastrònom Pere Tàpias.

En definitiva, un estiu mogut culturalment i amb segell DO Catalunya, que esperem compartir amb tots vosaltres. Salut, estiu i bon vi!

Preestrena del vídeo més internacional de la DO Catalunya a Reus Viu el Vi

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya s’ha embarcat aquests mesos en el disseny d’una nova campanya de comunicació dirigida especialment al públic més jove de fora de les nostres fronteres. La campanya s’ha plasmat en un emotiu vídeo que mostra la diversitat del territori vitivinícola de Catalunya.

El vídeo narra la història de dos joves que es coneixen en un bar de Berlín. Quan ella marxa, a ell només li queda una foto de record i, en la retina, l’etiqueta del seu vi: un DO Catalunya. A partir d’aquí, comença el periple del protagonista per poder trobar-la, recorrent el nostre territori.

El rodatge s’ha fet a diferents indrets de la costa catalana, des del Poblet fins a Perelada. Barcelona, com a capital i referent internacional, també té el seu protagonisme, sent el punt de partida per aquesta intensa cerca.
La campanya està pensada fonamentalment per arribar a un públic europeu de perfil jove, especialment d’aquells països líders al mercat d’exportació de la DO Catalunya com ara Regne Unit, Alemanya o els Països Baixos, fent la difusió a través de canals online per donar a conèixer la marca.

La preestrena del curt tindrà lloc aquest mateix cap de setmana a la fira Reus Viu el Vi, un certamen que enguany arriba a la setena edició i amb el que la DO Catalunya hi col·labora anualment. A més a més, Reus és la ciutat de la seu de la DO i per tant és el lloc ideal per a que la campanya comenci el seu camí.

Amb aquesta campanya, la DO Catalunya busca reforçar els lligams entre vi, cultura, territori, joventut i passió. El vi és part fonamental de la nostra cultura i identitat i, com a tal, és el fill conductor d’aquesta història amb final feliç.

Reus, 5 de juny de 2015

La DO Catalunya amb les estrenes del TNC

Els vins de la Denominació d’Origen (DO) Catalunya continuen maridant les estrenes del Teatre Nacional de Catalunya.

Aquest dimecres 13 de maig i el pròxim dimecres dia 20, la DO Catalunya estarà present al Teatre Nacional de Catalunya (Plaça de les Arts, 1 de Barcelona) per acompanyar les noves estrenes.

El dia 13 s’estrena a la Sala Gran L’hort de les Oliveres. Una Òpera de Catalunya, una obra de Narcís Comadira i dirigida per Xavier Albertí (Director Artístic del TNC). El dia 20 serà el torn d’Incerta Glòria, que s’estrena a la Sala Petita, amb dramatúrgia i direcció d’Àlex Rigola.

Un cop finalitzades les representacions, els assistents podran gaudir d’una copa de vi, cortesia de la DO Catalunya, de la mà d’una de les seves sumillers.

Aquesta proposta forma part de la campanya La DO Catalunya surt a escena. Amb la premissa que el vi és cultura, es proposen maridatges que permetran als assistents aprofundir en la cultura vitivinícola del país mentre gaudeixen d’altres manifestacions culturals i artístiques.

Barcelona, 12 de maig de 2015

La DO Catalunya col·labora amb l’Espai del Vi Català i la Fira Temps de Vi

La DO Catalunya estrena dues noves col·laboracions: amb la Fira Temps de Vi (Vilanova i la Geltrú) que s’inaugura el pròxim 29 de maig, i amb el curs de prescriptors Espai del Vi Català, que arrencarà aquest 30 de maig.

El Consell Regulador col·labora amb la primera edició de l’Espai del Vi Català (amb ubicació a Hotel Catalonia Barcelona Plaza, i que s’allargarà fins el 31 de juliol), un espai per a la formació complementària dels professionals que té com a objectiu impartir coneixements en profunditat dels vins que s’elaboren a Catalunya, per donar resposta a una creixent demanda de vi català per part del consumidor final.

El curs està estructurat en 44 hores lectives -24 hores de contingut teòric i 20 hores més de sessions pràctiques- en les que es tastaran al voltant de 120 a 150 vins. L’equip de professors està format per reconeguts professionals del sector, a més de comptar amb la participació de tres presidents de denominacions d’origen catalanes, entre d’altres, el president de la DO Catalunya, Xavier Pié.

D’altra banda, la DO Catalunya també és un dels patrocinadors de la Fira Temps de Vi que tindrà lloc del 29 al 31 de maig a Vilanova i al Geltrú, amb 39 cellers catalans expositors, alguns stands d’alimentació per a maridar els vins, més de 400 microtastos “Patates Piqué” i dos escenaris musicals -un d’ells patrocinat per la DO Catalunya – on gaudir d’actuacions d’accés gratuït i moltes activitats paral·leles.

Les actuacions musicals dels dos escenaris (Nord i Sud) arrencaran el divendres 29 a la tarda (18 hores) amb les actuacions de tarda i de nit (22 hores) i coincidint amb el ShoppingNight de Vilanova. L’escenari de la DO Catalunya serà l’escenari nord, a on podrem gaudir al voltant del vi d’actuacions com “Scarbeats”, “TamborIn-groove” o la presentació del Fimpt, entre d’altres.

A més, la DO Catalunya participarà en un dels tastos previs a la Fira: després de l’estrena de l’obra El Sommelier, obra escrita pel Toni Orensanz i interpretada per Fermí Fernández sota la direcció del vilanoví Toni Albà. La sessió de teatre i vi català compta amb la col·laboració del Club Tr3sc.

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya manté una visió del món del vi com a part inseparable de la nostra tradició, per això col·labora amb dues iniciatives per a divulgació del vi i de la seva cultura, per tal d’apropar-lo i donar-lo a conèixer en profunditat.

Barcelona, 06 de maig 2015

La DO Catalunya creix un 5%

La comercialització dels vins de la Denominació d’Origen (DO) Catalunya ha crescut un 5% en el 2014, mantenint el creixement sostingut de la DO en els seus 16 anys d’història, i aconseguint un total de 65.600.000 ampolles comercialitzades en tot el món (3,2 milions més que l’any 2013).

Entre les dades recopilades a la Memòria de Resultats que el Consell Regulador publica avui (vegi’s aquí), destaca el creixement de les vendes en el mercat interior, del 19,7% respecte l’anterior exercici. Malgrat l’increment del consum al mercat interior i un descens de la comercialització en el mercat exterior del 5,4%, la DO Catalunya manté una clara vocació exportadora, ja que més de la meitat dels vins emparat sota el seu segell s’han exportat (52%) a 110 països de tot el món.

Entre els principals mercats exteriors de la DO Catalunya, destaca la Unió Europea (61%) i Regne Unit i Alemanya com els dos destins prioritaris, en especial Regne Unit, que creix superant els 5 milions d’ampolles comercialitzades. Fora de la UE, però encara al continent europeu, els mercats de Suïssa i Noruega continuen essent els principals compradors.

Durant el 2014, Estats Units, Canadà i Mèxic continuen essent els més rellevants mentre que Xina és el primer destí asiàtic de la DO Catalunya, tot i l’espectacular creixement del 48% al mercat japonès, superant les 700.000 ampolles.

El President de la DO Catalunya, Xavier Pié, satisfet per les dades, insisteix en el compromís del Consell Regulador amb el consumidor. “Els resultats de la DO Catalunya mostren, un any més, la confiança que el consumidor diposita en els nostres vins així que només podem respondre garantint que continuarem treballant per oferir un producte cada cop més competitiu i de més qualitat”, afirma.

Pel que fa a la preferència pel tipus de vi, malgrat que tots creixen, el vi negre continua essent el majoritari amb un 49% del total, seguit pel blanc (41%) i pel rosat (10%). Tanmateix el consumidor mostra un gust creixent pel vi rosat de la DO Catalunya que durant el 2014 ha crescut un 32,4% respecte l’exercici anterior.

La DO Catalunya vol agrair, un cop més, l’esforç sostingut dels viticultors i cellers que hi formen part i que l’han convertit en la Denominació d’Origen catalana que més ampolles comercialitza anualment.

Reus, 15 d’abril de 2015

DO Catalunya col·labora al torneig solidari per la pobresa infantil de Càritas

Els vins de la Denominació d’Origen (DO) Catalunya col·laboren amb el torneig solidari per la pobresa infantil organitzat per Càritas i que té lloc aquest diumenge 29 de març a partir de les 11 del matí al Club de Tennis Vall Parc de Barcelona. L’acte comptarà amb una representació dels vins DO Catalunya que es podran tastar a copes després del torneig.

La jornada compta amb la participació d’Embaixadors amb Cor com Àlex Corretja, Enric Masip, Javier Sánchez Vicario, Martina Klein, Gemma Mengual, i d’altres, que competiran amb tot aquell que vulgui en diferents activitats esportives: partits de tennis, pàdel i sessions de fitness. L’objectiu és la recaptació de fons per a contribuir a l’acció social que Càritas realitza mitjançant la iniciativa Clubs amb Cor. Un programa de col·laboració amb les entitats esportives que volen implicar-se en el desenvolupament del benestar social, i compartir els valors de Càritas, com la solidaritat, la justícia, el respecte i la igualtat

La DO Catalunya agraeix l’oportunitat que Càritas li ofereix per col·laborar  en accions solidàries pel desenvolupament de projectes de benestar social.

Carles Xuriguera i Rafel Faixedas nous protagonistes a Parlem amb

El web de la Denominació d’Origen Catalunya ofereix una nova entrevista aquesta setmana a la secció “Parlem amb…”. En aquest cas xerrem amb els actors còmics Carles Xuriguera i Rafel Faixedas. Junts van participar en la formació de Teatre de Guerrilla i ara amenitzen La Tribu de Catalunya Ràdio cada dia. Però a més d’amants del teatre, de la ràdio i de la televisió, són amants del vi català. En aquesta entrevista coneixerem la seva visió més personal i apassionada del món de la viticultura.

La secció “Parlem amb…” recull converses amb convidats de perfils diversos però amb un mateix denominador comú: per la seva professió, trajectòria o experiència tenen una mirada pròpia del món del vi. Entre els anteriors convidats a aquest cicle s’hi troben: l’actor còmic Carlos Latre, el periodista Josep Sucarrats, l’escriptora Empar Moliner, l’editora Mònica Miró, la sumiller Meritxell Falgueras, el periodista Ramon Francàs o el filòleg escriptor Joan Gómez Pallarès, entre d’altres.

El web de la DO Catalunya pretén ser una plataforma de difusió tant de la cultura i la tradició del vi com dels vins que s’apleguen sota la DO per apropar el món del vi amb un contingut assequible per fer-lo fàcil d’entendre per a consumidors amb qualsevol grau de coneixement.

Els vins DO Catalunya al Movistar Surfcity Festival de Barcelona

Els vins de la Denominació d’Origen (DO) Catalunya maridaran les activitats del Movistar Surfcity Festival que tindrà lloc aquest dissabte 14 de març al Convent dels Àngels (MACBA), a Barcelona. La zona gastronòmica del festival comptarà amb una representació dels vins DO Catalunya durant tota la jornada per tastar a copes. L’espai gastronòmic del Movistar Surfcity Festival estarà protagonitzat per la producció ecològica, com les referències DO Catalunya que s’hi trobaran.

El Movistar Surfcity Festival Barcelona és un festival que recull diferents disciplines artístiques que dediquen la seva obra principalment a l’entorn del surf i que es complementaran amb activitats, xerrades i tallers. Joves talents nacionals i internacionals aportaran la seva particular visió artística d’aquest peculiar estil de vida, el surf. El Festival pretén mostrar a través de l’art aquell ímpetu de supervivència que aporta el surf versus la ciutat, dos conceptes antònims que es fusionen al Festival.

La DO Catalunya pretén aproximar-se al públic més jove i facilitar la presència del vi a espais on havia perdut presència en els últims temps, per això, i amb motiu d’aquesta col•laboració, la DO Catalunya ha engegat diverses promocions a les seves xarxes socials i al seu web. L’acció s’emmarca dins la campanya La DO Catalunya Surt A Escena: amb la premissa que el vi és cultura proposa una sèrie d’activitats que permetran als assistents aprofundir en la cultura vitivinícola del país mentre gaudeixen d’altres manifestacions culturals i artístiques.

La DO Catalunya col·labora amb el Taller de cinema d’Abbas Kiarostami a Barcelona

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya col•labora amb el taller de cinema del prestigiós realitzador iranià Abbas Kiarostami. L’autor de drames neorealistes i documentals i el seu equip de col•laboradors són a Barcelona fins al 10 de març on realitzen el taller Filmem Barcelona. Una immersió pràctica on 50 professionals de tot el món seran els realitzadors de pel•lícules curtes inspirades en llocs i personatges de Catalunya. En aquest sentit, la DO Catalunya ha organitzat una visita guiada per Abbas Kiarostami juntament amb el seu equip i els assistents del taller a la Freixaneda.

Els vins de la DO Catalunya maridaran dues de les Màster Class que Abbas Kiarostami ofereix dins el taller Filmem Barcelona. La primera té lloc aquest dissabte 7 de març a l’Institut Francès de Barcelona i la segona el proper dimarts 10 de març a la seu de la SGAE.

Aquesta col•laboració forma part de la campanya La DO Catalunya surt a Escena, que reivindica el vi com a part indiscutible de la nostra cultura, història i territori. Amb la premissa que el vi és cultura, permet als assistents aprofundir en la cultura vitivinícola i gaudir de manifestacions culturals i artístiques.

Els vins DO Catalunya es tasten al teatre i a l’òpera

Els vins de la Denominació d’Origen (DO) Catalunya mariden dues activitats culturals durant el cap de setmana, dins de la campanya La DO Catalunya surt a Escena: Tirant Lo Blanc i Simfonova.

El dissabte 21 a Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya s’estrena “Tirant Lo Blanc” amb la Jove Companyia del Teatre Nacional. Els assistents podran conèixer i tastar diferents vins de la DO Catalunya de la mà d’una de les seves sumillers, un cop finalitzi l’estrena. Un clàssic extraordinari sobre l’amor pel coneixement i la fascinació pels plaers del món, un monument a la curiositat entesa com a essència de l’individu modern. Les nombroses adaptacions de què ha estat objecte aquesta obra, que pot ser considerada com la primera novel•la moderna europea, demostren el renovat interès que les seves aventures han despertat en les successives generacions que han tingut l’ocasió de descobrir-la.

El diumenge 22 de febrer arriba una nova ocasió per gaudir del cicle de concerts d’òpera “Simfonova, Només per a uns quants?” a l’Atlàntida de Vic .Un espectacle creat i presentat pel periodista Marcel Gorgori. Els assistents, en acabar el concert, estan convidats a gaudir d’un tast de referències DO Catalunya, mentre comenten l’espectacle amb en Marcel i els components de l’espectacle.
Aquestes propostes formen part de la campanya La DO Catalunya surt a Escena. Amb la premissa que el vi és cultura, es proposa un calendari de maridatges, que permetran als assistents aprofundir en la cultura vitivinícola del país mentre gaudeixen d’altres manifestacions culturals i artístiques.

CatArte: vins DO Catalunya i art

El proper dilluns 2 de febrer a les 18 hores, a l’espai Centro del Vino a la Fira Enofusión 2015, els vins Denominació d’Origen (DO) Catalunya seran els protagonistes de la proposta de tast i performance: “CatArte: una aproximació a vins singulars de la DO Catalunya a través de l’art” a càrrec del sommelier Fernando Mayoral i l’artista Marcos Mesa.
CatArte és una innovadora activitat on el món del vi i l’art escènic es donen la mà. Aquesta proposta persegueix potenciar tots els sentits de l’assistent mentre el sommelier Fernando Mayoral presenta 5 referències singulars de la DO Catalunya. Per a això, l’artista Marcos Mesa, s’encarregarà de crear una mostra escènica utilitzant, entre d’altres, elements del món del vi. CatArte busca unir ponts entre la innovació artística amb diferents disciplines i arts.
D’altra banda, aquest divendres 30 de gener a les 13 hores, també a Madrid, tindrà lloc un tast de tres referències DO Catalunya a càrrec del seu enòleg, Anton Castellà. L’acte tindrà lloc a la sala polivalent de la Fira Internacional de Turisme (Fitur) 2015 que se celebra al recinte IFEMA de Madrid. Els assistents gaudiran d’una ocasió excel•lent per conèixer una representació de l’àmplia varietat de vins que empara la Denominació d’Origen Catalunya

Maridatges de vins DO Catalunya i obres dels artistes d’Entinta

La DO Catalunya inicia un cicle de maridatges amb l’associació d’artistes Entinta. El col·lectiu presenta una col·lecció de gravats inspirats en els tastos de vins de la DO Catalunya, que a més, oferiran als assistents de les exposicions previstes alguns maridatges. El primer dels maridatges d’aquest cicle tindrà lloc el dimarts 16 de setembre a les 19.30 hores, al Centre Cultural La Violeta de Gràcia (Carrer Maspons, 6 de Barcelona), on es podrà visitar l’exposició fins el proper 29 de setembre.
Les sessions de maridatge pretenen aprofundir en les sensacions i experiències que els vins de la DO Catalunya han provocat en els artistes en el moment de la seva creació, tot compartint-la amb els assistents mentre tasten alguns dels vins de la denominació d’origen.
El cicle que la DO Catalunya arrenca amb Entinta s’emmarca en la campanya La DO Catalunya Surt A Escena, que pretén unir dos expressions culturals i artístiques, i reivindicar el vi com a una part indivisible de la nostra història, paisatge, tradició i cultura des de fa més de 2500 anys

MalVIatge guanya el IV Concurs BlocDOCat

El bloc MalVIatge de Josep M. Galimany i Rosa Sadurní ha resultat el guanyador del IV Concurs BlocDOCat al Millor Bloc Vitivinícola Català, que organitza cada dos anys la Denominació d’Origen Catalunya. Els guanyadors han rebut de mans del president de la DO Catalunya, Xavier Pié, i del Conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, un xec per un valor de 3.000€.
El bloc Mileurismo Gourmet de Mariano Fisac ha resultat guanyador de la nova categoria d’aquesta edició al Millor post sobre #vicatalà amb Denominació d’Origen realitzat fora de Catalunya, premiat amb 1500€.
El Jurat ha volgut atorgar també dos mencions especials. Una de les mencions ha estat per al bloc Prettywines de Núria Martí Sabaté, en considerar-lo una aproximació diferent al món del vi i oferir un nou format molt fresc i visualment interessant. La segona menció ha estat per al bloc La Conca 5.1. del col•lectiu del mateix nom, per la seva profunditat en el paisatge vitivinícola i la seva feina per posar en valor la seva zona. Per ser un projecte col•laboratiu.
El jurat del concurs, un grup independent i multidisciplinari de professionals, ha estat format per el guanyador de la primera edició del BlocDOCat, Joan Gómez Pallarès; la guanyadora de la darrera edició del BlocDOCat Ruth Troyano; l’enòleg Salvador Rovira; el periodista gastronòmic de la Vanguardia, Ramon Francàs; Anna Casabona, presidenta de l’Associació de Sommeliers de Tarragona; l’editor Manuel Rivera i la vocal de la DO Catalunya, Mercè Sangüesa.
El lliurament de premis ha tingut lloc en un escenari de luxe: el vestíbul del Teatre Nacional de Catalunya, on els convidats han pogut degustar també un maridatge de vins DO Catalunya amb un aperitiu elaborat amb productes catalans amb Indicació Geogràfica i de Qualitat, amb la col•laboració de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre; la DOP Avellana de Reus; la DOP Formatge Alt Urgell i la Cerdanya; la IGP Llonganissa de Vic; la DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya; la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià; la DOP Oli Les Garrigues; la DOP Oli de l’Empordà; la DOP Oli Siurana; la DOP Oli Terra Alta; la DOP Mongeta del Ganxet; la IGP Pa de Pagès Català; la IGP Pollastre i Capó del Prat; la IGP Torró d’Agramunt i la IGP Vedella dels Pirineus Catalans.
Es tracta de la quarta convocatòria d’un certamen (bianual) que ha anat consolidant-se i creixent en número de participants en cadascuna de les seves edicions. El IV BlocDOCat té la finalitat de premiar les iniciatives particulars per difondre els valors del món del vi i de la viticultura a través dels seus blocs. Enguany, ha coincidit amb el 15è aniversari de la DO Catalunya que ha volgut celebrar amb un gran número de blocaires, prescriptors, premsa i col•laboradors una efemèride tan especial.
La Denominació d’Origen Catalunya manté una visió innovadora i creativa del vi, i amb aquest criteri vol reconèixer els espais virtuals de reflexió, divulgació, intercanvi d’opinions, valoracions i tastos de vins catalans, una eina cada cop més important i amb una gran projecció per a la difusió de la cultura del vi, en especial a Catalunya.

La DO Catalunya marca un nou rècord amb 62,4 milions d’ampolles comercialitzades

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya va comercialitzar 62,4 milions d’ampolles durant l’any 2013, un augment d’1,7 milions d’ampolles respecte l’exercici anterior. La xifra constitueix un nou rècord històric pel sector vitivinícola català i continua amb la tendència de creixement de la DO Catalunya des de la seva creació, a pocs mesos del seu 15è aniversari.
La vocació exportadora de la DO Catalunya es continua manifestant en el balanç del 2013: un 58% dels seus vins s’han comercialitzat a 114 països de tot el món. El principal mercat exterior continua essent la Unió Europea (60%), amb un pes important del Regne Unit i Alemanya, seguit pels Països Baixos, Suècia, Dinamarca i Irlanda. Altres mercats importants són els Estats Units (1,6 M bot), Canadà (0,9 M bot) i Mèxic (0,8 M bot). Entre els països amb més creixement, cal destacar la Xina, que experimenta un increment molt important (gairebé 40%) superant el milió d’ampolles, mentre que el Japó ha caigut un 45,5%, quedant per sota del mig milió d’ampolles.
Malgrat l’èxit dels vins de la DO Catalunya al mercat exterior, ha estat al mercat interior on l’increment d’ampolles comercialitzades ha estat més gran: mentre la comercialització en altres països creix un 0,9%, a l’interior s’ha incrementat un 5,8%, arribant als 26,2 milions d’ampolles.
Respecte les preferències per color de vi, els negres continuen essent els més venuts amb un 48%, seguits pels blancs (42%) i els rosats (10%).
La DO Catalunya agraeix l’esforç de viticultors i cellers d’arreu del país així com la confiança que els consumidors segueixen mostrant pels vins emparats sota la certificació d’origen i qualitat de la DO Catalunya.

Oberta la convocatòria del IV BlocDOCat al millor bloc vitivinícola català

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya convoca una nova edició del Concurs BlocDOCat al millor bloc vitivinícola català. Es tracta de la quarta convocatòria d’un certamen (bianual) que ha anat consolidant-se i creixent en número de participants en cadascuna de les seves edicions. El IV BlocDOCat té la finalitat de premiar les iniciatives particulars per difondre els valors del món del vi i de la viticultura a través dels seus blocs.
La Denominació d’Origen Catalunya manté una visió innovadora i creativa del vi, i amb aquest criteri vol reconèixer els espais virtuals de reflexió, divulgació, intercanvi d’opinions, valoracions i tastos de vins catalans, una eina cada cop més important i amb una gran projecció per a la difusió de la cultura del vi, en especial a Catalunya. Per això, la DO Catalunya premiarà amb 3.000 € el millor bloc vitivinícola català entre els inscrits a la IV edició d’aquest concurs.
El període d’inscripcions s’acaba d’obrir i es perllongarà fins el pròxim 10 de juny. Un cop avaluades totes les candidatures, aquelles que acompleixin tots els requisits que indiquen les bases del concurs, seran sotmeses a la valoració d’un jurat independent, format per professionals de prestigi del món del vi, de la comunicació i de la blogosfera. Els guanyadors es donaran a conèixer en una gala de lliurament que tindrà lloc el 7 de juliol de 2014 al Teatre Nacional de Catalunya, un dels escenaris de la campanya de difusió del vi com cultura pròpia La DO Catalunya Surt a Escena.
Enguany, i coincidint amb el 15è aniversari de la DO Catalunya, el concurs afegeix una nova categoria: Millor post sobre #vicatalà amb Denominació d’Origen realitzat fora de Catalunya, premiat amb 1500€. Aquesta nova categoria especial pretén reconèixer als blocaires que, des de fora de Catalunya, s’interessen i difonen els vins catalans amb el segell de qualitat i origen de qualsevol de les dotze Denominacions d’Origen catalanes.

Resultats del taller de maridatge entre vins DO Catalunya i calçotada

Amb motiu d’Alimentària, la Denominació d’Origen Catalunya ha organitzat un taller conjugant dos dels aliments que millor expressen el caràcter mediterrani de Catalunya: el vi i els calçots. L’objectiu de la sessió era trobar els vins que millor s’adapten a un dels productes amb més tipicitat i identitat a Catalunya, el Calçot de Valls (IGP). Els assistents al taller de maridatge va resultar un grup heterogeni de públic professional i consumidor final i d’orígens diversos per tal de copsar diferents sensibilitats i punts de vista.
Malgrat que de les aportacions al debat tot feia preveure que la proposta de vi rosat i de vi blanc amb criança havia sorprès i seduït per a la calçotada a molts dels assistents, de la recollida de les fitxes i la recopil•lació de les seves impressions s’extreu que el vi que més ha agradat per a la calçotada a la majoria dels convidats és el vi negre criança, seguit pel rosat.
Els vins que van participar del joc amb la calçotada van ser: Bach Chardonnay 2013 de Masia Bach, Idoia 2012 de Ca N’Estruc, Synera 2013 de Bodegues Roqueta, Petit Albet 2013 d’Albet i Noya i Coronas 2011 de Bodegas Torres.
La DO Catalunya vol agrair a la IGP Calçot de Valls, al restaurant de calçotades Cal Ganxo i a tots els assistents a l’activitat la seva aportació a un debat que va resultar d’allò més divers i enriquidor, així com el seu compromís amb dos productes tan identitaris i importants pel nostre territori com són el vi i els calçots.

La DO Catalunya rep la visita de la Guía Peñín

La Denominació d’Origen Catalunya (DO) rep demà dijous 13 de març a la seu del Consell de Regulador a Reus (Edifici de l’Estació Enològica, Passeig Sunyer, 4-6) la visita del tastador de La Guía Peñín, Pablo Vecilla, amb motiu del tast de valoració anual que realitza aquesta guia,

Posteriorment, sobre les 13 hores el president de la Denominació d’Origen Catalunya, Xavier Pié i Pablo Vecilla atendran els mitjans de comunicació per a realitzar una primera valoració de la visita

La DO Catalunya engloba 60.000 hectàrees a tota Catalunya, amb una visió innovadora i creativa del vi, comptant amb la confiança del consumidor, que l’ha convertit en la DO catalana que més ampolles de vi comercialitza. La DO Catalunya permet al viticultor elaborar el seu vi amb flexibilitat i llibertat, ja que compten amb 35 varietats de raïm autoritzades.

La DO Catalunya torna als teatres de Barcelona al març

La DO Catalunya ofereix un nou calendari d’activitats durant aquest mes de març que permetrà als assistents maridar vi i teatre a Barcelona.

El dijous 13 de març, la DO Catalunya ofereix un tast de benvinguda als assistents a l’estrena de Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce. Una producció i dramatúrgia de Fèlix Pons sobre uns moderns Bonnie and Clyde amb els actors Nao Albet i Claudia Benito, al Teatre Tantarantana (21 hores).

El dijous, 20 de març, a les 19 hores, arriba la cinquena sessió del Tasta Catalunya al Lliure. Un singular maridatge de tres vins DO Catalunya amb la dramatització de tres fragments de conegudes obres teatrals, a càrrec de l’actor, director i dramaturg Jordi Oriol (guanyador del III Torneig de Dramatúrgia de Temporada Alta) al Foyer del Teatre Lliure de Montjuïc (Plaça Margarida Xirgu, 1, Barcelona).

Malgrat que el Teatre Nacional de Catalunya no viurà cap estrena durant el mes de març, una representació dels seus vins sí que continuarà present al seus espais gastronòmics.

La segona edició de la campanya la DO Catalunya surt a escena ofereix de maridatges de vins DO Catalunya i diferents propostes d’arts escèniques: vins i teatre com diferents expressions culturals d’un mateix territori.

Ramón Francàs tercer convidat a Parlem amb….

El renovat web de la Denominació d’Origen Catalunya ofereix aquesta setmana a la secció “Parlem amb…”, una nova entrevista, en aquesta ocasió amb el periodista Ramon Francàs (La Vanguardia, Diari de Vilanova, Vinos y restaurantes entre d’altres…). En aquesta conversa, coneixerem la seva personal visió com a comunicador en el món del vi.

La secció “Parlem amb…” recull converses amb convidats de perfil divers però amb un mateix denominador comú: per la seva professió, trajectòria o experiència tenen una mirada pròpia del món del vi. Aquestes breus entrevistes de caràcter mensual persegueixen esdevenir en una invitació per a la reflexió i el debat. El primer convidat va ser el primer guanyador del I Concurs BlocDOCat, al millor bloc vitivinícola català, Joan Gómez Pallarès. Posteriorment, la periodista i sumiller Meritxell Falgueras va ser la segona protagonista.

ENTREVISTA RAMON FRANCÀS

ENTREVISTA MERITXELL FALGUERAS

ENTREVISTA JOAN GÓMEZ PALLARÈS

El nou web de la DO Catalunya pretén ser una plataforma de difusió no només dels seus vins sinó també de la cultura del i, amb espai per a la reflexió i amb contingut assequible per a consumidors amb qualsevol grau de coneixement.

Els vins de la DO Catalunya a la jornada del Nas d’Or de Barcelona.

Els vins de la Denominació d’Origen Catalunya seran presents a la jornada de la XXIII Edició del Nas d’Or que tindrà lloc dimarts 18 de febrer a l’Hotel Avenida Palace de Barcelona. Els assistents que s’apropin a l’espai de la DO Catalunya a La Nariz de Oro Experimenta (12 a 14.30 hores i 17.30 a 21 hores) podran tastar una mostra representativa del seu ampli ventall de vins de la ma d’una de les seves sumillers.

La Nariz de Oro Experimenta és un espai eno-gastronòmic amb diferents activitats com tastos, tallers i degustacions. Durant la jornada tindrà lloc la semifinal al concurs Nas d’Or 2014 on un grup de gairebé 50 professionals hauran de mesurar els seus coneixements per a optar a una plaça a la final de Madrid. Durant el lliurament de premis es donaran a conèixer el grup de finalistes classificats per a la final i, entre ells, el premi Azpilicueta al millor sumiller de la convocatòria. La jornada comptarà, entre d’altres sumillers de prestigi, amb la presència dels guanyadors del Nas d’Or, Jofre Tarrida (2013), Montse Velasco (2011) i Jordi Raventòs (2008)

El Nas d’Or es considera la competició de sumillers més prestigiosa d’Espanya on més de 400 professionals hi participen anualment des de fa més de 20 anys.

Meritxell Falgueras segona convidada a Parlem amb…

El renovat web de la Denominació d’Origen Catalunya ofereix aquesta setmana a la secció “Parlem amb…”, una nova entrevista, en aquesta ocasió amb la sumiller i periodista Meritxell Falgueras . La conversa gira entorn les tendències i comunicació al món del vi, el paper dels joves i de les dones.

La secció “Parlem amb…” recull converses amb convidats de perfil divers però amb un mateix denominador comú: per la seva professió, trajectòria o experiència tenen una mirada pròpia del món del vi. Aquestes breus entrevistes de caràcter mensual persegueixen esdevenir en una invitació per a la reflexió i el debat. El primer convidat va ser el primer guanyador del I Concurs BlocDOCat, al millor bloc vitivinícola català, Joan Gómez Pallarès.

Entrevista Meritxell Falgueras

Entrevista Joan Gómez Pallarès

El nou web de la DO Catalunya pretén ser una plataforma de difusió no només dels seus vins sinó també de la cultura del i, amb espai per a la reflexió i amb contingut assequible per a consumidors amb qualsevol grau de coneixement.

Vins i teatre: La DO Catalunya marida estrenes teatrals a Barcelona

Aquest dijous 12 de desembre (20 hores), tindrà lloc un nou maridatge de vi i teatre en l’estrena de La Rosa Tatuada, al Teatre Nacional de Catalunya (Plaça de les Arts, 1, Barcelona). L’adaptació de l’obra de Tennessee Williams està dirigida per i interpretada per la Clara Segura i en Bruno Oro, entre d’altres reconeguts actors. En finalitzar l’obra, els assistents podran tastar diferents referències DO Catalunya mentre comenten la representació. Es tracta, a més, d’una estrena solidària: abans, durant l’entreacte i en finalitzar la funció, els assistents podran fer les seves aportacions a la Marató de TV3, en les urnes habilitades en el vestíbul del recinte.

També al TNC, però el pròxim dimecres, 18 de novembre, la DO Catalunya participarà en l’estrena de Fum a la Sala Petita, dirigida per en Josep Maria Miró i amb Joan Carreres, Carme Elias, Lluís Marco i Anna Sahum a l’escenari. Un cop finalitzada la funció, els assistents podran tastar una mostra del l’ampli ventall de vins emparats en la DO Catalunya, de la mà d’una de les seves sumillers.

Dijous, 19 de desembre, a les 19 hores, tindrà lloc una nova sessió del Tasta Catalunya al Lliure: un nou maridatge de vi i teatre al Teatre Lliure. Durant aquestes cites mensuals, els assistents participen en un maridatge de tres vins i tres lectures dramatitzades de reconegudes obres teatrals, a càrrec de l’actor, director i dramaturg Jordi Oriol (recent guanyador del III Torneig de Dramatúrgia Catalana amb el text ‘Muda, muda’)

Aquestes propostes formen part de la campanya La DO Catalunya surt a escena. Amb la premissa que el vi és cultura, es proposa un calendari de maridatges, que permetran als assistents aprofundir en la cultura vitivinícola del país mentre gaudeixen d’altres manifestacions culturals i artístiques.

DO Catalunya col•labora amb el torneig CatCup de Golf 2014 – 9 de novembre 2013

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya participa en el torneig Catcup 2014, un campionat de golf que tindrà lloc en bona part dels clubs catalans al llarg del 2014, i que té l’objectiu afegit de promocionar la cuina i vins catalans a l’entorn del golf, un sector que agrupa a més de 31.000 aficionats a Catalunya. Durant els mesos de novembre i desembre, el projecte es donarà a conèixer en diferents clubs tot aprofitant per recollir signatures d’adhesió a la candidatura de la Cuina Catalana com a patrimoni de la humanitat de la UNESCO.

En aquests actes de divulgació i adhesió a la candidatura de la Cuina Catalana, la DO Catalunya organitzarà tastos dels seus vins als clubs de golf de Sant Cugat, Sitges, Llavaneres i Girona. El primer dels tastos tindrà lloc demà dissabte, 9 de novembre, al Club de Golf de Sant Cugat a les 17 hores.

A més, els participants que aconsegueixin baixar el handicap i els millors classificats durant el 2014 rebran productes DO Catalunya en reconeixement a la seva qualitat.

La DO Catalunya engloba 60.000 hectàrees a tota Catalunya, amb una visió innovadora i creativa del vi, comptant amb la confiança del consumidor, que l’ha convertit en la DO catalana que més ampolles de vi comercialitza. La DO Catalunya permet al viticultor elaborar el seu vi amb flexibilitat i llibertat, ja que compten amb 35 varietats de raïm autoritzades

DO Catalunya protagonitza Biblioteques amb DO durant l’octubre – Octubre 2013

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya protagonitza durant l’octubre de 2013 la campanya Biblioteques amb DO: Lletres i Vins, que centra les seves activitats a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus (Carrer de l’Escorxador, 1).
L’acte central té lloc el dimarts 8 d’octubre amb un maridatge de vins DO Catalunya i teatre. Els assistents tasten tres referències de la DO Catalunya mentre l’actor, dramaturg i director teatral Jordi Oriol interpreta alguns fragments d’obres teatrals que potenciaran algunes de les característiques dels vins.
La resta d’activitats són les següents:
• Dimecres16 d’octubre (17.30 h.) “A la bóta del racó hi ha el vi millor” contes sobre el món del vi, les vinyes i la verema.

• Dimecres 9, (17.30 h.) a la sala infantil. Conte “El raïm inquiet” amb la Rosa Martí.

• Dimecres 23, (17.30 h.) “Contes per menjar” amb el xef Joan Ferran. (Edat recomanada 4-10 anys).

• Dijous 24, (20.00 h.) Els poemes del vi, lectura de poemes de Josep Pedrals amb tast de vi.

• Dimecres 30, (18.30 h.) . Trobada dels clubs de lectura a l’entorn de L’últim abat, de Martí Gironell, amb la presència de l’autor. Berenar de pa amb vi

“Biblioteques amb DO” és una iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu dinamitzar l’espai bibliotecari amb activitats i propostes que volen respondre a les diferents necessitats del territori i, com els vins, crear-se la seva pròpia denominació d’origen. Compta amb la col•laboració d’institucions de renom literari o vinícola com ara la Institució de les Lletres Catalanes, del Centre Quim Soler, de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i de Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Penedès.

Primera edició del cicle Cinema DiVi – Juny 2013

La DO Catalunya organitza, al llarg d’aquest estiu de 2013, la primera edició del cicle Cinema DiVi, una proposta de maridatge entre vins DO Catalunya i cinema, que neix com un germà català del cicle Cinema Divino, que celebra el seu desè aniversari a Itàlia, amb el seu epicentre a la Emilia-Romagna.
Com a continuació de la campanya La DO Catalunya Surt a Escena (maridatge teatre i vi), Cinema diVí ofereix tres oportunitats de maridatge entre els vins DO Catalunya i cinema.
El vi ha format part de la nostra cultura, de les nostres tradicions i dels nostres moments d’oci des de que fenicis i romans van arribar a les nostres costes. El maridatge entre els nostres vins i la cultura, ja sigui en forma de teatre o de cinema, és una garantia per a aconseguir un moment de tast inoblidable. El cicle de Cinema DiVi busca que els assistents trobin aquest moment.
Les tres primeres sessions de Cinema DiVi tenen lloc en tres focus d’activitat durant l’estiu a Barcelona: la Sala Montjuïc, les Cotxeres de Sants i la Festa Major de Gràcia.

La primera sessió de Cinema diVí té lloc el divendres 5 de juliol a la 11a edició de la Mostra de cinema a l’aire lliure de la Sala Montjuïc amb la projecció de West Side Story, un musical que ens serveix també per agrair als diferents espais de teatre que han acollit els vins DO Catalunya durant la temporada 2012-2013.

Dijous 18 de juliol tindrà lloc la segona sessió al Cinema a la Fresca 2013 de les Cotxeres de Sants amb la projecció d’Una pistola en cada mano de Cesc Gay.

La tercera i darrera activitat és dins la Festa Major de Gràcia 2013 el 18 d’agost amb la projecció de El Bosc d’Òscar Aibar.
En algunes sessions d’aquest cicle, productors adherits a Slow Food Barcelona mariden els vins amb petites degustacions, amb l’objectiu de fer divulgació sobre els productes de proximitat i de qualitat que s’elaboren al país.

La DO Catalunya surt a escena arrenca la 2a edició – Octubre 2013

Després de l’acollida de la primera edició de campanya, la Denominació d’Origen (DO) Catalunya reedita la campanya de divulgació de la cultura del vi i de promoció dels seus vins: La DO Catalunya surt a escena durant aquesta temporada (2013-2014). Amb la consciència que el vi és cultura, es proposa tota una sèrie d’activitats de maridatge cultural i artístic, que permetin als assistents aprofundir en la cultura vitivinícola del país mentre gaudeixen d’altres manifestacions culturals i artístiques.

La campanya compta de nou amb tres grans espais teatrals de la ciutat de Barcelona: el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure (enguany s’afegeix l’espai Lliure de Gràcia) i el Teatre Tantarantana.
La primera de les cites d’aquesta campanya tindrà lloc avui dimecres, 2 d’octubre, amb l’estrena de la temporada del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb l’obra Taxi a la Sala Gran, presidida pel Molt Honorable president de la Generalitat, Artur Mas, i per l’Honorable conseller de Cultura, Ferran Mascarell. En acabar la funció, la DO Catalunya oferirà un tast d’una mostra dels seus vins a tots els assistents.

En el marc del Teatre Lliure de Montjuïc, torna el cicle ‘Tasta Catalunya al Lliure’, una cita mensual amb una excel•lent acollida de públic la temporada passada, on els espectadors del Lliure gaudeixen d’un maridatge creatiu, suggerent i trencador. Es tasten tres vins DO Catalunya mentre l’actor i director teatral Jordi Oriol interpreta alguns fragments d’obres teatrals que potenciaran algunes de les seves característiques. Com a novetats, enguany també s’oferiran aquests maridatges al Teatre Lliure de Gràcia i, al llarg de la temporada, tindran lloc algunes tertúlies-maridatges sobre algunes de les obres de la cartellera i el seu matrimoni amb alguns vins de la DO Catalunya.

Al Teatre Tantarantana, els vins de la DO Catalunya serviran per acompanyar les estrenes d’aquesta temporada, que aposta, com és habitual en l’espai, per propostes innovadores i de petit format.

La DO Catalunya s’adhereix al programa europeu Wine in Moderation – juny 2013

El divendres 21 de juny de 2013, la Denominació d’Origen (DO) Catalunya va signar l’adhesió al programa europeu Wine in Moderation (El vi es gaudeix amb moderació), a la seva seu, a l’Edifici de l’Estació Enològica de Reus.
El President de la Denominació d’Origen Catalunya, Xavier Pié i Dols; el Secretari General de FIVIN, Domingo Valiente i el Secretari General de la Federación Española del Vino, Pau Roca, van signar l’adhesió al programa europeu Wine in Moderation “El vi es gaudeix amb moderació”, el qual promociona l’ús moderat del vi i fomenta el canvi cultural necessari per a que la moderació es posi de moda. A aquest conjunt de programes i accions que es deriven d’aquesta idea es denomina “Art de vivre” (capacitats, habilitats, virtuts humanes per a viure millor)
L’acte de signatura va comptar també amb la presència del Director General de l’INCAVI, Jordi Bort; de l’Alcalde de Reus, Carles Pellicer; així com del President la Cambra de Comerç de Reus, i altres entitats i institucions del sector vitivinícola català.

En finalitzar l’acte de signatura, i en col•laboració amb la Cambra de Comerç de Reus, va tenir lloc una sessió del cicle La DO Catalunya Surt a Escena, un maridatge de tres lectures dramatitzades a càrrec de l’actor, director i dramaturg Jordi Oriol, amb tres vins DO Catalunya.

La DO Catalunya tanca el 2012 amb un rècord històric d’ampolles comercialitzades- Abril 2013

La Denominació d’Origen Catalunya tanca l’exercici 2012 amb un balanç de més de 60 milions d’ampolles comercialitzades (60,7 milions), és a dir, 4,8 milions d’ampolles (+8,6%) més que l’any 2011. La xifra constitueix un rècord històric pel sector vitivinícola català i continua amb la tendència de creixement de la DO Catalunya des de la seva creació, dotze anys enrere.
La vocació exportadora de la DO Catalunya és una de les causes de l’increment de la comercialització: el 59,1% dels vins embotellats s’han destinat a mercats exteriors. Els vins de la DO Catalunya es comercialitzen en 113 països d’arreu del món, amb un pes molt important de la Unió Europea (on les vendes creixen en un 12,4%). Altres mercats decisius en el creixement de la DO Catalunya han estat Estats Units, amb un increment respecte el 2011 del 7,1%, Canadà (+8,5%), Japó (+5,4%) i Mèxic (+14,9%).

La memòria del 2012 desvetlla altres aspectes sobre la tendència de consum i la bona acceptació dels vins DO Catalunya pels consumidors de bona part del món: tot i que el volum de vi negre i rosat qualificats no varia substancialment respecte el 2011, el volum de vi blanc sí que s’incrementa en un 11%.
La DO Catalunya agraeix l’esforç de molts viticultors i cellers d’arreu del país, decisiu per aquesta fita, així com la confiança que els consumidors segueixen mostrant pels vins emparats sota el segell de certificació de la DO Catalunya.

La DO Catalunya surt a escena-Octubre 2012

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya engega una nova campanya de divulgació de la cultura del vi i de promoció dels seus vins: La DO Catalunya surt a escena. Amb la consciència que el vi és cultura, es proposa tota una sèrie d’activitats de maridatge cultural i artístic, que permetin als assistents aprofundir en la cultura vitivinícola del país mentre gaudeixen d’altres manifestacions culturals i artístiques.
La campanya compta amb diferents àrees d’acció. La primera proposa un maridatge amb arts escèniques mitjançant col•laboracions amb tres grans espais teatrals: el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure i el Teatre Tantarantana. En un moment de dificultats per al món de les arts escèniques, la DO Catalunya aposta pel teatre i la dansa i proposarà en aquests espais diferents tastos i maridatges als seus espectadors. En aquestes actuacions, es posa en relleu un nou factor a considerar en un tast o maridatge: el moment. Si bé el vi ens ha acompanyat al llarg de tota la nostra història en la majoria dels nostres moments de celebració, en la campanya La DO Catalunya surt a escena perseguim aconseguir aquest moment de benestar perfecte per a descobrir tota l’expressió d’un vi.
En el marc del Teatre Lliure, es troba el cicle ‘Tasta Catalunya al Lliure’, una cita mensual en la qual, els espectadors del Lliure podran gaudir d’un maridatge creatiu i suggerent a l’espectacular foyer del Lliure, on tastaran tres vins de la DO Catalunya mentre actors de l’espai interpreten alguns fragments d’obres teatrals que potenciaran algunes de les seves característiques.
El Teatre Nacional de Catalunya presentarà en breu un ventall de vins DO Catalunya per tal que els espectadors en gaudeixin en els espais gastronòmics de l’espai.
Al Teatre Tantarantana, els vins de la DO Catalunya serviran per acompanyar les estrenes de temporada, que aposta, com és habitual en l’espai, per propostes innovadores i de petit format.
En aquesta línia, la DO Catalunya també fa una aposta decidida per la literatura. En col•laboració amb el Club TR3SC, es presenta el cicle Llibres i vins: Maridatge literari amb la DO Catalunya. Cada mes, un convidat presentarà el seu maridatge personal d’un llibre i d’un vi als socis del club al Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona.

Calendari activitats primera edició DO Catalunya surt a escena:

Teatre Nacional de Catalunya:

19 juny: Atraco (Sala Petita)
9 maig: Barcelona (Sala Gran)
2 maig: Llibertat (Sala Petita)
3 abril: No parlis amb estranys (Sala Petita)
28 febrer: Una història catalana (Sala Petita)
13 febrer: Groenlàndia (Sala Tallers)
7 febrer: Quan despertem d’entre els morts (Sala Petita)
20 desembre: Els nostres tigres beuen llet (Sala Gran)
13 desembre: Ball de titelles (Sala petita)
17 octubre: Donka (Sala Gran)

Teatre Lliure de Montjuïc (Cicle Tasta Catalunya al Lliure):

16 maig, 27 abril, 14 març, 14 febrer, 10 gener, 13 desembre, 8 novembre i 25 octubre

Teatre Tantarantana
8 març: Si no ens paguen no paguem
30 gener: Midsummer
5 desembre: Eufòria
21 novembre: Que tinguem sort
19 setembre: Sed Erosiona (cicle Tantadansa

Cicle Llibres i vins: Maridatge literari amb DO Catalunya

12 desembre: Ramon Francas amb Víctor Amela i Roser Amills
18 novembre: Meritxell Falgueras amb Gisela Pou
18 octubre: Joan Gómez Pallarès amb Malena Fabregat

Cinema DiVí -Setembre 2012

La Denominació d’Origen Catalunya en col•laboració amb el Club TR3SC va oferir al socis del club cultural la primera nit de Cinema DiVí (11 octubre): un maridatge de vi i cinema, durant el qual un grup de 100 persones van visitar el Celler Bohigas (Òdena) i al seu mas del segle XIII; tastar els seus vins amb un maridatge-sopar amb productes de proximitat; i assistir a la projecció de la pel•lícula documental Mondovino.

Aquesta sessió d’enoturisme i cinema va servir per presentar el cicle Cinema DiVí que la Primera Edició del Cicle Cinema DiVi, en una acció en paral•lel amb l’Enoteca Regionale de l’Emilia Romagna, on el projecte Cinema Divino compta amb més de 8 anys d’història i un gran èxit de públic. La sessió a Bohigas va comptar amb el responsable del cicle italià, Carlo Catani, així com de premsa italiana.
Cinema DiVí persegueix apropar al públic més urbà a la realitat dels cellers del país, oferint un maridatge cultural (vi/cinema) als assistents, en un acte de divulgació de la cultura del vi.

– Ruta de Vins de la DO Catalunya a la Festa Major de Gràcia -Agost 2012 (subsección) (título h1)
Els vins de la Denominació d’Origen Catalunya (DO Catalunya) van tenir un paper protagonista durant la Festa Major de Gràcia de 2012, Festa Tradicional d’Interès Nacional. Durant els 8 dies de Festa Major (del 15 al 21 d’agost), els assistents a la Festa Major van seguir la primera edició de la Ruta dels Vins de la DO Catalunya en diferents punts de tast (un vi diferent a cada punt) al llarg de 14 carrers i places del barri. A més, sumillers de la DO Catalunya van oferir tastos guiats de cada vi en tots els carrers.
Per altra banda, la DO Catalunya va organitzar, conjuntament amb l’entitat el Cargol Graciós i la Fundació Festa Major de Gràcia, un tast guiat de 5 vins, el dilluns 20 d’agost, als Jardins Manuel Torrente (C/ de l’Alzina) dins l’espai Tasta Gràcia. L’acte va comptar amb suport audiovisual i va ser guiat per l’enòleg i secretari de la DO Catalunya, Anton Castellà. Entre els assistents es va sortejar un lot de vins.
La Ruta dels Vins de la DO Catalunya a la Festa Major de Gràcia pretén acostar al consumidor un ampli ventall dels vins fets al país així com aproximar la cultura del vi als ciutadans de Barcelona, sempre apostant pel consum moderat i pels principis de la campanya europea Wine in Moderation

Vi•Moments•Persones guanya el III BlocDOCat, organitzat per la DO Catalunya -Juny 2012

El bloc Vi• Moments• Persones, de la periodista Ruth Troyano, va resultar el guanyador del III Concurs BlocDOCat, que organitza cada dos anys la Denominació d’Origen Catalunya. La guanyadora va rebre de mans del president de la DO Catalunya, Xavier Pié, i del Conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, un xec per un valor de 3.000€.
El Jurat va atorgar també dos mencions especials. Una de les mencions va ser per al bloc Vi Franc del periodista Ramon Francàs, en considerar-lo tota una referència informativa del sector. La segona menció va ser per al bloc De Vinis d’en Joan Gómez Pallarès, pel seu recorregut el manteniment d’una altíssima qualitat durant la seva trajectòria.
El jurat del concurs, un grup independent i multidisciplinari de professionals, va estar format per en Xavier Ayala, president de l’Associació Catalana de Sumillers; el guanyador de la segona edició del BlocDOCat, Jaume Aguadé; el responsable de promoció de l’INCAVI, Salvador Rovira; el director de l’Associació Vinícola Catalana, Joan Gil; la periodista de Vilaweb Montse Serra; el periodista especialitzat en el món rural, Joan Albert Argerich; el dissenyador Joan Maria Vinyes i el secretari de la DO Catalunya, Anton Castellà.
El lliurament de premis va tenir lloc a la Sala Golden i Terrassa de l’emblemàtic El Molino, on els convidats van poder degustar també un maridatge de vins DO Catalunya i alguns productes amb distintiu de qualitat i indicació geogràfica del país, com ara la DOP Avellana de Reus, l’oli DOP Siurana, la nova IGP Pa de Pagès Català, la IGP Llonganissa de Vic i la DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya i la IGP Pollastre i Capó del Prat.

Tast guiat de vins DO Catalunya a la Fira Temps de Vi- Maig 2012

Els vins de la Denominació d’Origen (DO) Catalunya són els protagonistes del tast guiat que té lloc el dissabte 2 de juny a les 12 hores a la primera edició de la Fira Temps de Vi, a Vilanova i la Geltrú del dia 1 al 3 de juny. El tast es celebra a la carpa de tastos de la Plaça de la Vila.

Els assistents tenen l’oportunitat de degustar 5 vins (dos blancs, un rosat i dos negres), representatius de l’ampli ventall de producte que s’elabora al país i entraran en el sorteig d’un lot de vi.

Temps de Vi és una fira encarada al món vitivinícola sense deixar de banda l´excel•lent gastronomia del nostre entorn mediterrani. Aquesta fira té com a objectiu fusionar el vi, l´art i la cultura. La mostra promou els vins elaborats a la terra, amb totes les Denominacions d’Origen existents, conjuntament amb la cultura i el patrimoni del municipi.

Tast guiat de vins DO Catalunya a l’Associació DO Original – Gener 2012

Els vins de la Denominació d’Origen Catalunya (DO Catalunya) són els protagonistes del tast guiat que té lloc el dimarts 24 de gener a les 20.30 hores al local de l’associació cultural de vi DO Original. El tast, amb una cinquantena d’assistents, es celebra a la sala interior del restaurant H, situat al carrer Ferlandina 24 del Raval de Barcelona.

Les inscripcions s’obren el divendres 20 de gener als socis de DO Original i el dilluns 23 a la resta del públic a través del lloc web www.dooriginal.org . Els assistents tenen l’oportunitat de degustar 5 vins (dos blancs, un rosat i dos negres), representatius de l’ampli ventall de producte que s’elabora al país i entren en el sorteig d’un lot de vi.

Promoció Nadalenca DO Catalunya a l’Aeroport de Barcelona i a àrees de servei AP7 – novembre 2011

En el marc de la campanya de Nadal de 2011 la Denominació d’Origen (DO) Catalunya engega una promoció especial en punts estratègics de Catalunya, com l’Aeroport de Barcelona i algunes de les àrees de servei de l’autopista AP7. Els clients de Sibarium a la T1 de l’aeroport de Barcelona i de les àrees de la Jonquera, Penedès i Mèdol troben un espai de la DO Catalunya amb una variada gamma de vins i un calendari de tastos guiats per un/a dels nostres sommeliers.
Amb l’objectiu de donar a conèixer al consumidor final (del país i estranger) la DO Catalunya i els seus vins, la campanya de promoció, que compta amb la participació de 14 cellers, es perllonga durant els mesos de novembre i desembre

Promoció dels vins de la DO Catalunya a botigues especialitzades de ContraEtiqueta – octubre 2011

A octubre de 2011, la DO Catalunya engega una campanya de promoció i tastos dels seus vins que recorrerà un bon número de les botigues especialitzades adherides a Contraetiqueta, Enoteques Associades de Catalunya.

Cada setmana, una sommelier de la DO Catalunya explica i dona a tastar les diferents referències de la DO Catalunya als clients. A més, els clients que adquireixen algun producte DO Catalunya a la botiga participen en un sorteig mensual d’una visita a un dels cellers de la DO Catalunya i un sopar maridatge.

La campanya que la DO Catalunya realitza conjuntament amb Contraetiqueta, Enoteques Associades de Catalunya recorre botigues especialitzades de bona part del país. Contraetiqueta és una associació sense ànim de
lucre que pretén agrupar les botigues especialitzades en la venda de vins de Catalunya.

Calendari de tastos DO Catalunya a botigues ContraEtiqueta:

24 de març a Monclús Licors – Tortosa
3 de març a Cal Feru – Sant Sadurní d’Anoia
10 de febrer al Celler del Cava – Sabadell
27 de gener al Celler del Cava – Terrassa
14 de gener a Caselles Viader – Sant Feliu de Guixols
25 de novembre i 2 de desembre a Espinaler – Vilassar de dalt
18 de novembre a Cristina Guillén Selecció – Badalona
29 de octubre al Rebost de Valls – Valls
22 de octubre al Celler de Sant Antoni – Premià de Dalt
7 d’octubre a Vins Noé – Sant Cugat del Vallès

La DO Catalunya celebra el seu 10è aniversari amb la 1a Mostra dels seus cellers – Juny 2010

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya clou les celebracions del seu 10è Aniversari amb la I Mostra dels seus Cellers, en una jornada oberta al públic el 19 de juny, a la Sala Marquès de Comillas de les Drassanes Reials i el Museu Marítim de Barcelona.
La inauguració va anar a càrrec del Conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena; del Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi William Carnes i del President de la DO Catalunya, Xavier Pié i Dols.

La mostra de vins va estar “maridada” amb diverses activitats. La cerimònia de lliurament de premis del II Concurs BlogDOCat, al millor blog vitivinícola català, on el bloc Vins de Catalunya de Jaume Aguadé va resultar guanyador de forma unànime pel “seu esforç en la promoció dels vins catalans i del consum de vi a Catalunya i per la seva qualitat literària”. El segon premi recau al bloc Elvi.net, de Demos Bertran “pel seu grau de desenvolupament tecnològic, la seva òptima organització i la seva riquesa en quantitat de bon material” i el tercer classificat és pel bloc Vadebacus d’Oscar Gallifa, Carlos González i Carles Palahí “per la gran interacció i participació del bloc, així com la facilitat en la navegació que ofereix”

Més de 20 cellers van participar en la I Mostra de Cellers de la DO Catalunya, per la que van passar gairebé 2.000 persones, en una festa maridada amb un showcooking a càrrec del cuiner del programa de TV3 La Salut al Cistell, Àngel Pasqual, i amb l’actuació musical d’Els Amics de les Arts.

Per acabar la jornada, s’atorga el premi del Concurs Fotogràfic del 10è Aniversari, a la millor imatge realitzada durant els tastos de vi que la DO Catalunya organitza amb motiu del seu aniversari a molts dels districtes de Barcelona i molts municipis de la demarcació. Les fotografies s’exposen a la sala i els mateixos assistents els s’encarreguen de triar la guanyadora votant a la zona d’exposició. El guanyador resulta Walter González.

[/vc_row]