Informació Bàsica

La Denominació d’Origen Catalunya s’estén pel nord-est de la Península Ibèrica, entre el Mar Mediterrani i els Pirineus. Es troba compresa entre els 40,3º i els 42,5º de Latitud Nord i entre 1º i els 3,2º de Longitud Est del Meridià de Greenwich. Aplega prop de 50.000 ha. de superfície vitivinícola repartida en més de 300 termes municipals de Catalunya, on la vinya s’hi ha conreat tradicionalment, esdevenint un element característic i inherent dels seus paisatges, de la dieta dels seus habitants i de la seva cultura.

Zona de producció

Zona de producció de la Denominació d'Origen Catalunya

L’àmbit geogràfic de la DO Catalunya té globalment un clima mediterrani, amb moltes hores de sol (>2.500 h/any), amb hiverns secs i temperats i estius no massa calorosos. La primavera i la tardor acostumen a ser les estacions més inestables i plujoses. La temperatura mitjana anual està entorn dels 14-15 ºC i la pluviometria va dels 350 mm/any de les àrees més seques als més de 600 mm/any de les zones més humides. Al prelitoral i litoral, les marinades regulen l’escalfament solar, que és més intens a mesura que ens endinsem cap a l’interior. A la costa, el clima és més suau i temperat, amb temperatures que augmenten de nord a sud, inversament a la pluviositat. L’interior, allunyat de la mar, presenta un clima continental mediterrani, amb hiverns freds i estius molt calorosos.

Les noves plantacions solen optar pel sistema de conducció en espatllera, amb podes llargues tipus Guyot o bé curta amb cordó Royat, simple o doble. No obstant, continuen existint moltes vinyes velles amb la conducció tradicional en vas, amb 4-6 braços i caps de dos borrons vistos. Les densitats de plantació de vinya poden anar dels 1.800 als 4.500 ceps/ha, essent la més habitual entorn dels 2.500 ceps/ha. No obstant, amb les darreres plantacions s’està observant una certa tendència a incrementar aquest valor, aproximant-lo més als 3.000 ceps/ha. La producció màxima admesa per poder ser destinada a l’elaboració de vins amb DO Catalunya és 10.000 kg/ha. per a les varietats de raïm negre i 12.000 kg/ha. per a les varietats de raïm blanc.

Els sòls predominants a la DO Catalunya són dipòsits sedimentaris de naturalesa calcària, pobres en matèria orgànica i textura mitja.

Mapa temperatura mitjana

Mapa precipitacions mitjanes

Els Vins

La DO CATALUNYA empara vins blancs, rosats i negres. Aquests poden cercar la màxima expressió de la matèria primera: el raïm, mitjançant la fermentació dels mostos en tines d’acer inoxidable i sota un estricte control de la temperatura.

O bé, presentar el bouquet característic del contacte amb la fusta de roure, que a la vegada els enriqueix en complexitat. Podem trobar criances, reserves i gran reserves, amb una estada mínima en bóta, en el cas dels vins negres, de 6, 12 ó 24 mesos, i un període d’envelliment total de 2, 3 ó 5 anys respectivament. Completen l’oferta, tot i que en una petita proporció, els vins d’agulla i els vins de licor.

En termes generals, ens referim a vins de tall modern i innovadors. De color atractiu, amb una intensitat aromàtica mitja-alta, més o menys estructurats en funció del rendiment productiu en vinya, d’acidesa moderada i un final que convida a seguir consumint-los.

Trobareu cupatges insòlits d’acord amb les múltiples opcions que ofereix el seu ampli ventall de varietats de raïm autoritzades. Les varietats de conreu tradicional a Catalunya es conjuguen sovint amb les varietats forànies darrerament implantades al nostre territori.

Consell ReguladorLes Varietats

Els 2.000 anys de viticultura a Catalunya han possibilitat un ampli ventall de varietats autòctones o tradicionals. No obstant, aquest ha viscut, en les darreres dècades, la incorporació d’altres varietats forànies, adaptades perfectament al nostre clima i terres, produint vins d’excel·lent qualitat.

En total, la DO Catalunya té autoritzades 35 varietats de raïm per a l’elaboració dels seus vins.

Dins de les varietats de raïm blanc trobem: albarinho, chardonnay, chenin, garnatxa blanca, gewürztraminer, macabeu, malvasia, malvasia de Sitges, moscatell (d’Alexandria i de Frontignan), parellada, Pedro Ximénez, picapoll blanc, riesling, sauvignon blanc, sumoll blanc, xarel·lo, viognier i vinyater.

Entre les varietats de raïm negre hi ha: cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa negra, garnatxa peluda, garnatxa roja (garnatxa gris), garnatxa tintorera, merlot, monastrell, petit verdot, picapoll negre, pinot noir, samsó (carinyena), sumoll, syrah, trepat i ull de llebre.