Consell Regulador Denominació d’Origen Catalunya

La tradició vitivinícola a Catalunya és més antiga que la seva pròpia història. Des de l’arribada de fenicis i grecs, el vi és un element indispensable de la cultura catalana i mediterrània. El vi forma part de la nostra dieta, però també és present en les festes, en el treball, en la religió, en l’art i, en definitiva, de la nostra cultura. Catalunya compta amb unes condicions naturals excepcionals: una gran diversitat de sòls, de microclimes i de condicions orogràfiques, i una situació geogràfica que ha permès aconseguir la varietat, qualitat i continuïtat del seu potencial enològic (vegi’s Informació Bàsica). La Denominació d’Origen (DO) Catalunya, creada l’any 1999, és hereva d’aquesta llarga tradició.

El distintiu de la DO Catalunya en una ampolla és garantia de qualitat per al consumidor. Actualment, la DO Catalunya aplega la gran majoria de municipis catalans productors de vi. El seu objectiu és millorar paulatinament la qualitat dels vins i de les vinyes, fomentant la investigació i l’aplicació de les últimes tecnologies, com a mecanisme necessari per a donar resposta als exigents mercats actuals. Consolidar, crear i innovar són directrius bàsiques que expliquen la Denominació d’Origen Catalunya: per això té un ampli ventall de varietats de raïm autoritzades, perquè els viticultors i cellers puguin elaborar els seus vins amb flexibilitat, creativitat i llibertat.

Gràcies a la DO Catalunya, a més, municipis elaboradors de vi que no podien adscriure’s a cap altra denominació d’origen i que elaboraven grans vins, com ara part important de la comarca de l’Anoia o del Baix Llobregat o el Vallès Oriental, poden emparar-se i aconseguir el segell de qualitat i confiança que suposa per al consumidor la certificació de la DO Catalunya.

La DO Catalunya ha comptat amb la confiança del consumidor des del primer moment, amb un creixement mantingut durant els seus deu primers anys d’existència.  Dels 22 milions d’ampolles comercialitzades l’any 2000 amb el segell de la DO Catalunya, s’ha arribat als més de 60 milions d’ampolles actuals .

Els vins de la Denominació d’Origen Catalunya es poden trobar en més d’un centenar de països arreu del món. Els principals mercats exteriors pertanyen a la Unió Europea, superant els 17 milions d’ampolles. El Regne Unit, Alemanya i els Països Baixos acostumen a ser els principals destins. També és destacable Suïssa i Noruega. Altres mercats més allunyats i rellevants són els Estats Units, Japó, Canadà i Mèxic.

La DO Catalunya és l’expressió vitivinícola del territori català, no en va, més de 200 cellers hi són adscrits. Més de 50.000 hectàrees de vinyes on podrem trobar tant les varietats autòctones o de conreu tradicional com el macabeu, el xarel·lo, la parellada o la garnatxa blanca, en raïm blanc; i l’ull de llebre, el samsó o la garnatxa en raïm negre; com també altres varietats de prestigi mundial, les quals s’han aclimatat perfectament al nostre sòl i al nostre clima, com els reconeguts chardonnay en raïm blanc, o el cabernet sauvignon, merlot i syrah, en raïm negre.

Cada ampolla d’aquesta denominació conté el país en la seva totalitat. I això no és retòrica sinó la filosofia d’una DO, que pretén oferir als viticultors un marc més flexible i amb més possibilitats de cupatge en la creació dels seus vins.

ÒRGANS INTEGRANTS DEL CONSELL REGULADOR DE LA DO CATALUNYA

1)     El President: Sr. Xavier Pié Dols

2)     La Comissió Rectora, formada per:

5 Vocals titulars en representació del sector vitícola

Sra. Maria Mercè Sangüesa Millan

Sr. Xavier Pié Dols (president)

Sr. Francisco Roselló Chertó

Sr. Josep M. Canela Canela

Sr. Joan Torné Tardiu

5 Vocals titulars en representació del sector vinícola

Sr. Elias Gil Bel, en representació de La Vinícola de Gandesa, SL

Sr. Josep Amadó Gallart, en representació de Miguel Torres, SA

Sr. Ramon Roqueta Segalés, en representació de SAT 4768 Masies d’Avinyó, Ltd.

Sr. Josep Lluís Bonet Ferrer, en representació de René Barbier, SAU

Sr. Francesc Xavier Farré Fernández-Urrutia, en representació de Codorníu, SA

2 Vocals tècnics:

Sr. Xoán Elorduy i Vidal (INCAVI)

Sr. Xavier Agell i Tuser (INCAVI)

3)     El Secretari: Sr. Anton Castellà Martín